nieuws

'Moslims veel vaker gediscrimineerd dan blijkt uit politiecijfers'

Doodsbedreiging, geweld en scheldpartijen. Discriminatie van moslims komt in de regio Rotterdam veel vaker voor dan blijkt uit de officiële cijfers van de politie en antidiscriminatiebureaus. Vooral vrouwen met een hoofddoek zijn de dupe. Dat zegt het Spior, de koepel van islamitische organisaties in Rotterdam-Rijnmond, na onderzoek.
Spior wilde weten of de officiële registratiecijfers bij de politie en bureaus overeenkomen met de ervaringen van moslims. Daarvoor werd gebruikgemaakt van een meldlijn, een campagne op sociale media en een enquête bij moskeeën en islamitische organisaties.
Meer meldingen
In 2015 en het eerste kwartaal van 2016 zijn bij de politie 41 meldingen gedaan en bij het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar 44. Bij Spior zelf kwamen door het onderzoek 174 extra meldingen binnen.
Directeur Marianne Vorthoren van Spior zegt dat zeker niet elk wissewasje is aangemerkt als discriminatie. "Een verhaal over 'ik werd een beetje scheef aangekeken' hebben we niet meegeteld."
Weinig vertrouwen
Dat moslims weinig melding maken van wat hen is overkomen, komt volgens Vorthoren doordat ze weinig vertrouwen hebben in instanties. "Mensen denken: een melding heeft toch geen zin."
De Spior-directeur vindt het belangrijk dat moslims wél melding maken. "Ze kunnen dan bijvoorbeeld hulp krijgen om juridische stappen te ondernemen."
Aboutaleb
Het rapport over de discriminatie van moslims is woensdagochtend aangeboden aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Hij noemde discriminatie het 'betonrot' in de samenleving.
De burgemeester wil discriminatie bespreekbaar maken, bijvoorbeeld door een stedelijke conferentie te beleggen om met geïnteresseerde Rotterdammers te praten over het probleem. Voordat daarover een besluit wordt genomen, wil de burgemeester het rapport bespreken met de gemeenteraad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl