nieuws

Gevangen in Schoonheid

Kunstschilder Ernst van Leyden (Rotterdam, 1892) voltooit opleidingen aan internationale kunstacademies en verscheept in 1919 zijn atelier naar het eiland Urk om het vissersleven vast te leggen. Maar de wereld lokt, hij verlaat Nederland. In Ascona (Italië) ontmoet hij de veertien jaar jongere Duitse kunstenares Karin Kluth. Ze trouwen en krijgen een zoon, Ragnar, en trekken schilderend de wereld over.
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog nemen ze de boot naar Amerika. Daar bewegen ze zich in societykringen, portretteren de familie Chaplin, laten zich fotograferen met filmsterren en gaan om met kunstenaars als Man Ray, Salvador Dali en Pablo Picasso. Ze maken foto’s van zichzelf in glamourposes, werkend aan muurschilderingen en collages en voegen zich in de kunststromingen van de tijd. Als ze niet samen zijn, voeren ze een intensieve correspondentie, waarin ze elkaar opjutten met geldproblemen en hun imago - hun ultieme kunstwerk. Elkaar creatief voedend, verstikken ze elkaar evenzeer in hun verlangen naar het hoogste.
‘Gevangen in Schoonheid’ illustreert Ernst en Karin’s verlangen naar roem en hun worsteling met het kunstenaarschap met fragmenten uit brieven en foto’s uit hun privécollectie. Hun zoon Ragnar (nu 83) schetst een ontluisterend beeld van de afwezige ouders in zijn jeugd. In 2006 verkocht hij de nalatenschap aan de Nederlandse kunstverzamelaars van AllAboutArt. Deze zijn gegrepen door het artistieke leven van Ernst en Karin. Hoewel hun namen een voetnoot in de kunstgeschiedenis zijn, willen zij die alsnog postuum op de kaart zetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl