nieuws

Partij voor de Dieren is schade in parken door festivals zat

Opnieuw buigt de Rotterdamse gemeenteraad zich over schade aan parken veroorzaakt door festivals. Dit keer is het Roel Langerakpark volgens de Partij voor de Dieren veranderd in een modderpoel. Afgelopen weekend vond daar het Toffler Festival plaats en stonden de bomen in de tenten.
Raadslid Jeroen van der Lee: "Vorige keer heeft de wethouder zorgvuldigheid toegezegd, maar ik had niet begrepen dat je dan maar de tenten vastknoopt aan de bomen en de bomen zelfs in de tenten laat zetten."
De Partij voor de Dieren wil weten of de organisatie zich aan de regels heeft gehouden en welke maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het park in een gigantische modderpoel zou veranderen.
Ook wijst Van der Lee de wethouder erop toe te gaan zien dat organisatoren zich aan de regels houden. "Dan hoeft de wethouder niet iedere week op het matje geroepen te worden."
Wethouder Eerdmans geeft toe dat het niet goed gegaan is met het evenement in het Roel Langerakpark. "Het is niet correct wat hier gebeurd is en daar wordt de organisator op aangesproken.'' Zo is de tent op een andere plek neergezet dan afgesproken waardoor de bomen in de knel zijn gekomen.
De tenten afbreken en verplaatsen kon niet meer want dan moest het festival worden afgelast. Wethouder Eerdmans: "Dat wilden we niet. Overigens zijn wel de scheerlijnen versoepeld om schade aan de bomen te voorkomen."
Volgens de wethouder is er alles aan gedaan om schade aan bomen te voorkomen en waren er vooraf geen risico's.
De Partij voor de Dieren gelooft dit verhaal van de wethouder niet. Van der Lee: "Dit klinkt een beetje vreemd. U zegt dat er geen schade is aan wortels en bomen terwijl de tenten erop hebben gestaan en er aan vastgemaakt zijn. Ik geloof het niet, het park heeft er nog nooit zo dramatisch bij gelegen."
De Partij voor de Dieren oppert om een vaste plek in Rotterdam te zoeken om daar alle festivals te organiseren. Leefbaar Rotterdam vindt dat geen goed idee. Raadslid Van Schaik: "festivals horen thuis in parken."
Volgens de VVD is het codewoord handhaving. Raadslid Antoinette Laan: "Op handhaving gaat Leefbaar altijd prat maar nu het over bomen gaat, doet de partij een beetje lacherig. En ik geef eerlijk toe, ik ben ook geen 'treehugger', maar waarom wordt er gemarchandeerd met de regels. Als we hechten aan groen, wees dan ook consequent en handhaaf."
Het CDA pleit ook voor handhaving. Raadslid Daniëlle Knieriem: "Als het niet volgens het plaatje is, dan moet het dikke vette pech zijn voor het festival."
Volgens burgemeester Aboutaleb vinden er alleen evenementen in parken plaats als die parken dat ook aankunnen. "Van tevoren schatten gemeentewerkers dat in."
Schadevrij is volgens de burgemeester niet mogelijk. Wel wordt een afweging gemaakt tussen de preventieve kosten om schade te voorkomen en de kosten achteraf om de schade te herstellen. Hij erkent dat een aantal parken een versteviging verdienen, zeker voor de slecht-weer-scenario's.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl