nieuws

Dordt klaar voor weekendje stoom

Het grootste stoomevenement van Europa is weer begonnen: Dordt in Stoom. Het evenement bij de historische havens van Dordrecht wordt voor de zeventiende keer georganiseerd. Om 20:00 uur werd gestart met een grote vlootschouw.
De eerste schepen die hieraan meedoen zochten al vroeg een plekje. Als eerste in Dordrecht was de ViC96 uit Engeland, het schip dat bij de vlootschouw ook vooraan zal varen.
“We hebben mooi al wat tijd gehad om de stad te bekijken en om jullie bier te proeven”, vertelt kapitein Derek Grandson lachend. “Dit is ons eerste grote evenement in het buitenland, dus we zijn blij hier te zijn.”
De ViC 96 werd tijdens de Tweede wereldoorlog gebruikt om schepen te bevoorraden die voor anker lagen. Er is hard gewerkt om het schip te renoveren en weer zeewaardig te maken. "A hell of a job", volgens Granson. "Zeker omdat we er vijf jaar lang 1.200 km per maand voor hebben moeten rijden."
De organisatie van Dordt in Stoom is bijzonders trots op de komst van de Engelsen. Het wordt namelijk steeds moeilijk om genoeg deelnemers te vinden.
Dordt in Stoom-voorzitter Marco Westland maakt zich dan zorgen voor de toekomst: “Achter de schepen en andere stoomwerktuigen zitten stichtingen en de mensen die de boel daar draaiende houden worden allemaal wat ouder en opvolgers zijn er niet. We hebben dit jaar een afzegging, omdat een voorzitter door zijn rug is gegaan. Ja dat is toch een teken.”
Maar deze editie heeft het publiek nog genoeg om van te genieten. Het programma voor deze Dordt in Stoom kent weinig verrassingen: vaste prik is het stoomrondje, waarbij mensen onder meer een ritje stoomtrein kunnen doen. “Er is weinig variatie mogelijk. Maar dat is niet erg denk ik. Dordt in Stoom is juist een feest der herkenning.”, aldus Westland.
Het volledige programma is te vinden op Dordtinstoom.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl