nieuws

Rotterdamse beelden van sokkel gehaald voor Beeldenpark

Museumpark
Museumpark © Tom van Vark
Beelden uit heel Rotterdam verhuizen deze zomer tijdelijk naar het Museumpark. Bezoekers van het 'pop-up beeldenpark' kunnen daar een stukje van de kunstgeschiedenis van de stad herleven.
''Er is geen stad in Nederland die zo'n schitterende beeldencollectie heeft als Rotterdam'', zegt Siebe Thissen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK).
''We hebben sinds 1940 denk ik wel zo'n 1500 tot 2000 beelden in de stad gehad'', aldus Thissen. Veel werken zijn inmiddels verdwenen, maar de collectie is nog steeds groot.
Depots
Volgen Thissen zijn in Rotterdam nog steeds honderden beelden te zien. Veel van die kunstwerken kwamen terecht in depots. Ook die beelden zijn straks te zien.
Thissen: ''Wij dachten: laten we een hoop van die beelden hiernaartoe halen en ze bij elkaar zetten om zo een verhaal te vertellen over de wederopbouw van Rotterdam.''

Beeldenzomer

De kunstwerken worden deze zomer letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet. De collectie staat van 1 juni tot en met 21 augustus in het Museumpark.
Het verhuizen van de beelden heeft wel de nodige voeten in de aarde. ''Vaak staan ze op een sokkel in de stad. Dat betekent dat ze moeten worden afgezaagd.''
Op de oorspronkelijke plek wordt een bordje achtergelaten voor omwonenden. ''Uw schitterende werk is tijdelijk uitgeleend aan het pop-up beeldenpark.''
Bombardement
Dat Rotterdam een grote beeldencollectie bemachtigde, komt volgens de kenner mede door de Tweede Wereldoorlog. Toen kwam veel ruimte vrij door het bombardement op de stad.
''Wij hadden natuurlijk in 1940 de grootste openbare ruimte van Nederland'', legt hij uit. ''Het aparte is dat we in dat jaar meteen begonnen met een kunstoffensief.''
1940
Zo stonden eind 1940 al acht beelden tussen de puinhopen op de Coolsingel. De plaatsing van die kunst was zo kort na het bombardement overigens erg omstreden.
Thissen: ''De kranten schreven toen ook: in Rotterdam hebben ze toch wel iets anders aan hun hoofd dan kunst.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl