nieuws

Nieuwe voorzitter politievakbond: er moet meer openheid komen

Een ouwe rot in het vak. Dat kun je Jan Struijs (54) wel noemen. Zesendertig jaar zat hij bij de Rotterdamse politie. Nu staat hij aan het hoofd van politievakbond NPB.
Er is genoeg te doen, zegt de nieuwe voorzitter. Neem de bezuinigingen die op stapel staan. "Ongehoord." Of dat politiemensen tot hun 68ste in Spangen of op de Kaap moeten surveilleren. "Niet normaal."
Maandag had hij er in Den Haag al een gesprek over met minister Van der Steur. Geen fijne conversatie. De Nationale Politie is geen verbetering, had Struijs benadrukt. De ingrijpende reorganisatie heeft niet minder bureaucratie opgeleverd, maar juist méér. En gaan er tegenwoordig meer agenten de wijk in? Helaas niet.
"Het heeft mijn aandacht", zei Van der Steur tegen de nieuwe NPB-voorzitter. En: "Ik ga ermee aan de slag in het kabinet." Politiek proza, waar Struijs niet van onder de indruk raakte. "Dat heb ik al zo vaak gehoord."
In de studio van Radio Rijnmond haakt hij dinsdagmorgen ook in op de actualiteit: het Schiedamse Beatrixpark, waar agenten de avond ervoor een vermeende berover hebben doodgeschoten. "Dat doet wat met een politieman. Niet alleen bij degene die geschoten heeft, ook met zijn omgeving."

Koningskoppel

Zelf begon hij in 1980 bij de politie. Op het roemruchte bureau Marconiplein in Rotterdam-Spangen. Het was de tijd waarin dealers, junks en hoeren zich steeds nadrukkelijker manifesteerden in de stad.
De politie opende een keiharde jacht. Maar er kwam voortschrijdend inzicht. Want die heroïnehoertjes? Dat waren patiënten en geen criminelen. En zo werden ze vanaf die tijd ook behandeld. Zoals het volgens Struijs ook hoort. De sociale kant van de politie, daar moet ook zeker oog voor blijven, benadrukt hij nog maar eens.
De jacht op de 'grote jongens' is weer een ander verhaal. Bij de Criminele Inlichtingendienst, waar Struijs later in zijn carrière terechtkwam, maakt hij jacht op drugsverdachten als Desi Bouterse. "Jan liep altijd voorop", memoreerde collega Gerard een paar dagen geleden in NRC. "Koningskoppel werden we genoemd."

Rellen

Actievoeren? Dat deed de nieuwe NPB-voorzitter op Marconiplein al. Voor de prijs van automaatkoffie bijvoorbeeld. Belachelijk dat die opeens dertig cent per kop ging kosten. Want koffie? Dat is voor dienders als benzine voor een auto. Volgens Struijs ontstonden er bijna rellen op het bureau. "Dus dat werd snel teruggedraaid."
Tegenwoordig zijn mensen een stuk minder mondig, weet hij. Uit angst voor baanverlies durft niemand meer te zeggen waar het op staat.
En dus heeft Struijs nóg een missie. "Er moet meer openheid komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl