nieuws

Brand metaalinstallatie Vlaardingen onder controle

In Vlaardingen heeft brand gewoed in het pand van het bedrijf Nederlandse Erts- en Mineraal-Bewerking. Het vuur bij het bedrijf in de Koningin Wilhelminahaven-Noordzijde zorgde voor donkere rookwolken en veel overlast.
De brand brak rond 14.45 uur uit. Brandweerlieden kregen het vuur pas na enkele uren onder controle. Over de schade aan het gebouw is nog niets bekendgemaakt.
Het vuur ontstond op een lopende band, vertelde een woordvoerster van de politie, die ook sprak namens de veiligheidsregio. ''Daar zat mangaan in. Dat is een metaalsoort.''
Omdat mangaan niet geblust kan worden met water, werden speciale blusmiddelen aangevoerd. Het ging om schuim uit Nijmegen en een speciaal poeder uit Alphen aan den Rijn.
Het schuim en poeder was uiteindelijk niet nodig. Het mangaan bleek nauwelijks in brand te hebben gestaan. ''Het is toch gewoon geblust met water'', zei de woordvoerster.
Explosies
Door de brand is onder meer een deel van het dak in vlammen opgegaan. Omwonenden zeggen explosies te hebben gehoord.
Voor sommige mensen was dat flink schrikken. Zo vertelt de 12-jarige Mees dat hij alleen thuis was toen hij 'een keiharde knal' hoorde.
''Ik liep naar het balkon bij de tuin'', vertelt de jongen. Seconden later zag hij een 'gekke rookwolk' opstijgen. Een buurman vertelde hem ramen en deuren te sluiten.
''Ik heb alles dichtgemaakt. Ramen en deuren'', zegt Mees, die ook zijn moeder belde. ''Ik was heel erg geschrokken, want ik wist niet wat er was gebeurd. Maar het is nu iets minder.''
Rook
De brandweer had veel materieel ingezet om het vuur te bestrijden. Op de brand kwam veel publiek af. De toeschouwers werden op afstand gehouden.
De brand zorgde ook voor veel overlast. Zo legde de NS het treinverkeer stil tussen Rotterdam Centraal en Vlaardingen Centraal. Inmiddels kunnen de treinen weer rijden.
In de wijk Oosterwijk werd vanwege de rookontwikkeling alarm geslagen. De gemeente adviseerde mensen om ramen en deuren te sluiten. Dat advies is weer ingetrokken.
Drie werknemers van het getroffen bedrijf raakten lichtgewond. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl