nieuws

Bodemprocedure tegen komst Collectiegebouw

Bij de Raad van State diende dinsdag een rechtzaak over de komst van het Collectiegebouw. In deze bodemprocedure is gekeken of niets mankeert aan het bouwplan.
De gemeente Rotterdam nam vorig jaar het besluit om een nieuw depot voor museum Boijmans van Beuningen te bouwen in het Museumpark. Het collectiegebouw is gepland bovenop de parkeergarage tussen het museum en het Erasmus MC. Dat is pal naast de tuin van de kliniek Kinderpsychiatrie.
Het gebouw is nodig omdat het oude depot van Boijmans sterk is verouderd. Bezoekers kunnen in het Collectiegebouw kunst van Boijmans bekijken, maar er komt ook een afdeling met materiaal van particuliere verzamelaars
Tegenstanders
De afgelopen maanden is er veel tegenstand geweest. Dinsdag waren er bij de Raad van State vier tegenstanders, onder wie een bewoner en de Stichting Vrienden van het park.
Zij nemen het de gemeente kwalijk dat er alleen aan de belangen van het museum gedacht wordt en dat met gebruikers van het park weinig rekening gehouden wordt.
Het nieuwe gebouw komt in het midden van het park te staan en de tegenstanders vinden dat het park aangetast wordt. De zichtlijnen verdwijnen en overburen krijgen minder zonlicht.

Erasmus MC

Ook het Erasmus MC heeft dinsdag opnieuw gepleit voor aanpassing van het bouwplan. Volgens het ziekenhuis heeft de gemeente Rotterdam te weinig onderzoek gedaan naar de consequenties voor de patiëntjes van de afdeling kinderpsychiatrie.
Door de spiegelende buitenkant worden de kinderen geprikkeld. De gemeente zegt maatregelen te nemen. Zo worden bijvoorbeeld matte platen aangebracht om de schittering tegen te gaan. Maar het Erasmus MC zegt dat de maatregelen niet voldoende zijn of juist andere nadelen als minder zonlicht met zich meebrengen.
Voor de rechter was een speciale maquette neergezet zodat ze van alle kanten konden zien hoe de situatie er uit komt te zien. Over zes weken wordt uitspraak gedaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl