nieuws

Rekenkamer onderzoekt miljoenenfiasco Schiekadeblok

Gemeenteraad van Rotterdam
Gemeenteraad van Rotterdam
In opdracht van de Rotterdamse gemeenteraad gaat de rekenkamer het fiasco met het Schiekadeblok aan het Hofplein onderzoeken. Op deze plek zou een toren van 200 meter hoog verrijzen. De gemeente ging uiteindelijk voor miljoenen het schip in doordat nooit is gebouwd.
Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de Rotterdamse rekenkamer onderzoek doet naar de gang van zaken omtrent de uitvoering van de erfpachtmaatregel. Alleen D66 heeft niet voor gestemd.
De erfpachtmaatregel was tijdens de crisis in het leven geroepen om vastgelopen bouwprojecten met steun van de gemeente uit het slop te trekken. De gemeente kocht de grond onder grote bouwprojecten in het centrum van de stad. In ruil daarvoor moesten de ontwikkelaars erfpacht betalen. Zo kregen ze weer lucht om te gaan bouwen.
Bij het Schiekadeblok is dat misgegaan. De gemeente heeft in 2009 voor 52 miljoen euro de grond aangekocht om een project van LSI Vastgoedontwikkeling van de grond te krijgen. Met deze miljoenen zou het prestigieuze bouwproject van kantoren, woningen en winkels in het Central District alsnog gebouwd kunnen worden ten tijde van de crisis.
Ondanks deze maatregel is de ontwikkeling van het Schiekadeblok nooit van de grond gekomen. LSI kwam in zwaar weer. De projectontwikkelaar kreeg geen aanvullende financiering meer rond met de bank en liep een achterstand op met het betalen van de erfpacht.
Wethouder Ronald Schneider heeft in 2015 besloten de erfpachtmaatregel bij het Schiekadeblok stop te zetten en een miljoenenverlies te nemen. Schneider: "Omdat er geen uitzicht was dat LSI nog zou gaan bouwen, de erfpachtinkomsten onzeker bleven en doorgaan zou betekenen dat de grondwaarde zou moeten worden afgeboekt."
Dat wilde de wethouder niet omdat het Schiekadeblok een potentiële a-locatie is. Hij heeft ervoor gekozen de overeenkomst met LSI te ontbinden. De vastgoedontwikkelaar had een betalingsachterstand van 7 miljoen euro opgebouwd. Naar dat geld kan de gemeente fluiten. De gemeente is nu volledig eigenaar van de grond en het gebouw Schieblock.
De Rekenkamer heeft opdracht gekregen de risico's van de erfpachtmaatregel in kaart te brengen en het dossier Schiekadeblok te onderzoeken. Een belangrijke vraag is of de gemeente de risico's heeft onderschat en dit avontuur is aangegaan zonder bouwgarantie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl