nieuws

Samsom daagt Aboutaleb uit om lijsttrekkerschap PvdA

Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Diederik Samsom wil een interne verkiezingsstrijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant. Hij daagt burgemeester Ahmed Aboutaleb uit om die strijd aan te gaan.
Maar Aboutaleb zei vorige week nog alleen mee te doen als Samsom zich terug trekt. Hij wil zijn partijleider niet uitdagen, omdat hij hem altijd heeft gesteund.
PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem ziet Aboutaleb als partijleider wel zitten. "Ik denk dat het duidelijk is dat Aboutaleb de ambitie heeft om de kar te trekken en daar idealen in wil steken", zei de minister tegen RTL Z.
Ook Samsom vindt Aboutaleb zeer geschikt als leider, vooral om names de PvdA zaken als racisme en integratie binnen de partij aan de orde te stellen.

Voorzitter Spekman: Aboutaleb moet zich melden

Ook partijvoorzitter Hans Spekman vindt dat Aboutaleb zich moet melden voor de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. Dat zei hij tegen de NOS bij de ledenraad van de partij.
Spekman vindt dat Aboutaleb niet moet afwachten wat Samsom doet. "Aboutaleb is één van onze besten", zegt Spekman.

'Aboutaleb scoort beter dan Samsom'

Als Aboutaleb zich kandidaat stelt, dan moet nog maar blijken of de Rotterdamse burgemeester voldoende steun krijgt binnen de PvdA om lijsttrekker te worden, zegt Samsom in de krant.
Uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond blijkt dat Aboutaleb stukken populairder is dan de huidige partijleider. 13 procent zou bij de volgende verkiezingen op de PvdA stemmen als Aboutaleb lijsttrekker is, bij Samsom is dat 5 procent.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl