nieuws

Tussenpersoon Vestiazaak vindt dat hij geen straf verdient

Arjan G., een van de hoofdverdachten in de grote fraudezaak bij woningcorporatie Vestia, hoopt onder strafvervolging uit te komen. Zijn advocaat heeft maandag voor de rechtbank verzocht om G. niet te laten vervolgen voor belastingfraude en een slordige administratie.
G., was tussenpersoon bij de handel in de rentederivaten die Vestia uiteindelijk aan de rand van de afgrond brachten. Hij verdiende zelf veel geld aan de handel. Volgens zijn advocaat moet G. echter niet worden vervolgd, omdat hij uit eigen beweging naar justitie is gestapt en uitgebreide verklaringen gaf over omkoping.

OM: verdenking bestond al

Justitie kan zich niet vinden in dat beeld van G. als klokkenluider. Volgens het Openbaar Ministerie meldde hij zich pas toen er al verdenkingen tegen hem waren.
De zitting van maandag is een zogeheten regiezitting. De inhoudelijke behandeling volgt later. Naast de tussenpersoon staan zes andere verdachten terecht in het grote proces. De tweede hoofdverdachte is Marcel de V., die kasbeheerder bij Vestia was ten tijde van de fraude. Hij wordt vervolgd voor witwassen, omkoping en oplichting.
Vestia ging door de inkoop van rentederivaten, die eigenlijk zijn bedoeld om risico's af te dekken, voor zo'n 2 miljard euro het schip in.
Heel normaal
G. vond het lange tijd heel normaal dat banken hem betaalden voor het afsluiten van derivatendeals. Inmiddels denkt hij daar wel anders over. Ook zei hij in te zien dat het verkeerd was om de kasbeheerder van Vestia te betalen. Hij stelde tijdens de zitting dat hij openheid wil geven en naar buiten is getreden om de corporatie te helpen.
De advocaat van voormalig kasbeheerder De V. pleitte ervoor om buitenlandse bankmedewerkers te horen als getuigen. Vestia kocht de risicovolle derivaten van bankfilialen in Londen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl