nieuws

Mannen bestormen Turkse moskee in Dordrecht

Een groep van minstens 15 mannen is donderdagavond de Turkse moskee aan de Merwedestraat in Dordrecht binnengevallen. Ze bedreigden rond 20.15 uur de vijf aanwezigen en sloegen alles kort en klein. Ramen sneuvelden en tafels werden omgegooid.
Er vielen twee gewonden. Een man werd met een stalen pijp in z'n nek geslagen. Een ander werd met een vuurwapen in z'n gezicht geslagen. Ooggetuigen zeiden twee of drie vuurwapens en een mes te hebben gezien.
De aanvallers kwamen naar de Aya Sofya moskee gereden in auto's. Na vijf minuten verliet de groep de moskee weer en reed hard weg.

'Wraakactie'

Ooggetuigen zeiden dat de aanvallers tijdens de bestorming riepen dat het ging om een wraakactie voor het belagen van een Koerdische familie in het Dordtse Wielwijk. De familie hing eerder een Koerdische vlag voor het raam, die door sommigen wordt geassocieerd met gewapende strijd, waarna een groep Turken verhaal kwam halen.
Op het moment dat de 'aanval' plaatsvond waren er vijf mensen in de moskee aanwezig. "Waren ze een uurtje later gekomen, dan had het hier vol gezeten. Je moet niet denken aan wat er dan gebeurd was", zegt een bezoeker.

Laffe daad

Voorzitter Vedat Özdal van de moskee is boos: "dit was een laffe daad van een stel terroristen. Natuurlijk zal ik onze mensen oproepen tot kalmte, maar ik kan geen garanties geven." Zijn boosheid richt zich ook op de politie: "Onze mensen hebben de daders in Wielwijk gezien, maar de politie ontkent het en doet niks."
Özdal benadrukt dat de bezoekers van de Aya Sofia moskee niets te maken hadden met het belagen van een Koerdische familie in Wielwijk, dinsdagavond. In de nacht daarna werd een ruit van het gezin ingegooid. De familie zei overigens dat er een Koerdische vlag voor het raam hing en niet die van de PKK.

Kalmte bewaren

Loco-burgemeester Piet Sleeking van Dordrecht ging naar de moskee om zich persoonlijk van de situatie op de hoogte te stellen. Ook hij riep op tot kalmte en voortzetting van de dialoog, die volgens hem in Dordrecht al aan de gang was.
De ooggetuigen spraken over "dertig personen, die wegreden in zes of zeven auto's." Enkele kentekens werden genoteerd en doorgegeven aan de politie. "Maar ik vrees dat ze gestolen auto's of valse kentekenplaten hebben gebruikt", zei één van hen.

Maaltijd verplaatst

Omdat de moskee voor technisch onderzoek door de politie werd afgesloten, leken de bezoekers de tijdens de Ramadan traditionele maaltijd, na het ondergaan van de zon, mis te lopen. De gemeente Dordrecht stelde echter spontaan de kantine van het iets verderop gelegen Regiokantoor, aan de Noordendijk, beschikbaar.
Voor veel mensen smaakte het eten toch niet meer. "Dat dit gebeurt tijdens de Ramadan, de maand van vrede en bezinning, is onacceptabel", zei Beter voor Dordt-raadslid Osman Soy. "Van eten komt niks meer terecht", zei moskee-voorzitter Özdal.

Kamervragen

PvdA-Kamerlid Ahmen Marcouch noemt de aanval op de moskee onacceptabel. "Hier moet hard tegen worden opgetreden", schrijft Marcouch op Twitter. Hij heeft minister Van der Steur naar de Kamer gevraagd en wil opheldering.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl