nieuws

'Fouten rond arrestatie Feyenoordsupporters'

De autoriteiten hebben steken laten vallen rond de aanhouding van 326 Feyenoordsupporters. Volgens de Nationale ombudsman en de gemeentelijke ombudsman is 'inbreuk gepleegd op de grondrechten van de demonstranten'.
De ombudsmannen onderzochten de gebeurtenissen rond de wedstrijd Feyenoord-Roda JC op 21 februari. Fans wilden toen voor de wedstrijd bij het Maasgebouw demonstreren tegen het bestuur van de club. Honderden supporters
.
Het optreden van de autoriteiten verdient volgens de ombudsmannen geen schoonheidsprijs. '''Dit moet niet nog een keer zo gebeuren'', concluderen Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en zijn Rotterdamse collega Anne Mieke Zwaneveld in hun rapport 'Geen winnaars'.
Maasgebouw
De klachtbemiddelaars snappen dat werd gevreesd dat de betoging uit de hand zou kunnen lopen. Toch krijgt burgemeester Ahmed Aboutaleb een tik op de vingers, omdat de demonstranten niet waren geïnformeerd dat de mars niet tot het Maasgebouw mocht lopen.
''Nu hebben de supporters vooraf geen goede afweging kunnen maken om wel of niet met de mars mee te lopen'', concluderen de ombudsmannen. ''Het plotseling stilzetten van de mars gaf supporters het gevoel dat zij in de val liepen.''
Kwalijk
Van Zutphen en Zwaneveld noemen het 'kwalijk' dat mensen werden ingesloten door de politie terwijl ze niet meeliepen in de betoging. Actievoerders klaagden dat ook vrouwen en kinderen waren opgepakt die gewoon naar de wedstrijd gingen.
De ombudsmannen bekritiseren ook het feit dat de aangehouden supporters met identiteitsbewijs op de foto zijn gezet en werden gefouilleerd. Daarmee zouden de grondrechten van de betogers zijn geschonden.
Rechtsbijstand
Het wringt ook dat op het politiebureau geen rechtsbijstand beschikbaar zou zijn geweest, ook niet voor de minderjarige supporters. ''In de maanden daarna bleven de aangehouden supporters nog lang in onzekerheid over de verdere procedure'', aldus de ombudsmannen.
Toch tonen Van Zutphen en Zwaneveld ook begrip voor de autoriteiten, die te maken hadden met een 'ingewikkelde situatie'. De ombudsmannen roepen politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester op 'lessen te trekken' uit de gebeurtenissen van 21 februari.
Het rapport wordt donderdag gepubliceerd, maar de belangrijkste conclusies lekten woensdagavond al uit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl