nieuws

Ook ombudsman kritisch over demonstratieverbod

Het is zeer de vraag of het demonstratieverbod rond wedstrijden van Feyenoord een goed idee is. Dat vindt de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld, die donderdag samen met de Nationale Ombudsman met een kritisch rapport kwam over de aanhoudingen van honderden Feyenoordsupporters.
''Je kan denken: is dit de oplossing die passend is'', vraagt Zwaneveld zich af. ''Nooit meer demonstraties in die omvang toestaan. Op die plek. Op dat tijdstip. Daar heb ik nog wel een en ander over te zeggen.''
Toch is de ombudsman niet louter kritisch. ''Als je er optimistisch naar kijkt, zeg je: ze hebben ervan geleerd en ze willen niet dat opnieuw een situatie ontstaat waarop opeens 326 mensen naar het politiebureau worden afgevoerd.''
Schijnoplossing
Ook advocaat Frank van Ardenne is kritisch. Hij vindt het verbod een schijnoplossing. ''Het gaat niet alleen om voetbalsupporters. Het gaat om betogingen in het algemeen, waarbij er mogelijk vrees is voor wanordelijkheden'', zegt de advocaat.
Er is dus geen garantie dat een demonstratie op een andere plaats niet opnieuw zal eindigen in de arrestatie van grote aantallen demonstranten. "Als je die situatie weer hebt, dan zal er dus kennelijk hetzelfde gebeuren'', concludeert de strafpleiter.
Misbruik
De jurist vertegenwoordigde tien jaar geleden al een groep supporters in een vergelijkbare zaak. Sindsdien is er volgens de strafpleiter weinig veranderd: er zou opnieuw misbruik zijn gemaakt van het strafrecht om de openbare orde te handhaven.
Het was logischer geweest om mensen apart te houden te houden tot de kans op ongeregeldheden was geweken, vindt Van Ardenne. De supporters hadden dan niet het risico gelopen met een strafblad te eindigen.
Maasgebouw
De politie arresteerde de supporters bij een protestmars in februari. Zij deden toen mee aan een protestmars naar het Maasgebouw om te demonstreren tegen het bestuur van Feyenoord. De voetbalfans waren boos om de slechte prestaties van de club.
Veel Feyenoordfans kwamen later niet opdagen voor een verhoor over de ongeregeldheden. Slechts 44 supporters gingen in op een uitnodiging van het Openbaar Ministerie. Van de mensen die wel werden verhoord, gelden er 42 niet meer als verdachte.
Aantekening
De 128 mensen die zich niet lieten verhoren krijgen mogelijk een aantekening op hun strafblad. Daar staat dan dat de verdachte niet is vervolgd vanwege gebrek aan bewijs. De officier van justitie moet daar nog een besluit over nemen.
De aanhouding van de honderden supporters is omstreden. De Nationale ombudsman en de gemeentelijke ombudsman concludeerden dat 'inbreuk is gepleegd op de grondrechten van de demonstranten'. Ook zouden mensen zijn opgepakt die niet meeliepen in de mars.
Van Ardenne riep opgepakte supporters eerder al op in protest te gaan tegen hun boete. Wie direct betaalde, kreeg automatisch een strafblad. Dat kon mensen op een stadionverbod komen te staan en zelfs hun baan kosten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl