nieuws

Nu ook contact met de strandwacht via Whatsapp

Mensen die naar het strand van Ouddorp gaan worden nu op een nieuwe manier op de hoogte gebracht van gevaarlijke situatie. Ze kunnen zich aanmelden bij BeachAlert, een speciale Whatsapp-groep van de Reddingsbrigade in Ouddorp.
In een van de posten van de reddingsbrigade staat een computer. Het scherm van Whatsapp staat aan. Erik van Es geeft een demonstratie van de nieuwe dienst BeachAlert. "Het geeft je gewoon meer mogelijkheden:, legt hij uit. "Bijvoorbeeld als we op zoek zijn naar een kind dat vermist is."
Volgens Van Es is het nu zo dat de mensen van de reddingsbrigade actief op zoek gaan. Van Es: "Dat zien mensen, maar ze weten dan niet wat er aan de hand is. Nu krijgen ze ook een appje."
"Maar het is nog steeds een extraatje", benadrukt Van Es. "We lopen natuurlijk ook op het strand om alles in de gaten te houden."

Hoe werkt de BeachAlert-app?

Mensen die het strand bezoeken kunnen zich via Whatsapp aanmelden met een nummer. Dat nummer hangt bij de posten van de reddingsbrigade.
"En wij sturen dan informatie over het zwemwater, hoog- en laagwater en het weer", vertelt Van Es. "Of over gevaarlijke situaties."
Maar er is geen sprake van een gebruikelijke 'groepsapp'. Mensen kunnen niet onderling met elkaar in gesprek, zegt Van Es. "Het is een verzendlijst. Als wij mensen antwoorden op een vraag, krijgen anderen dat ook niet te zien."

Herman en de pleister

Tijdens de uitleg krijgt Van Es ook een bericht binnen. Het is van Herman, die een eindje verderop op het strand ligt. Hij heeft zijn teen gestoten en heeft een bloedende wond. 'Waar kan ik een pleister halen', vraagt hij via Whatsapp.
Het zijn dus niet allemaal levensbedreigende situaties die via BeachAlert binnenkomen. Erik geeft een draai aan zijn stoel en begint aan het antwoord. Op een doorgestuurd kaartje blijkt dat Herman op loopafstand van de reddingspost is. 'Zie je die post met die Oranje vlag. Daar staat nu iemand bij de EHBO-post op je te wachten', stuur Erik terug.
"Maar sommige meldingen zijn een stuk ernstiger van aard", gaat Van Es verder. "Zo kregen we onlangs de melding van een vrouw over een paaltje, dat bij vloed onder het wateroppervlak verdween. Daar kan je je behoorlijk aan stoten, want je ziet het niet. Ze stuurde het op met exacte locatie en foto. Daarna hebben we het paaltje weggehaald."
Ook hadden de mensen van de reddingsbrigade de melding binnengekregen van een kite-surfer die in de problemen was geraakt. Iemand zag het gebeurde en waarschuwde de Reddingsbrigade.

Steeds drukker

Vandaag hebben zo'n 27 mensen zich aangemeld voor de app-dienst. Eerder deze week waren dat er rond de 100. Omdat er sprake is van een proef wordt de lijst met telefoonnummers nu nog elke dag gewist. Mensen moeten zich elke dag opnieuw aanmelden.
Speciaal voor de Duitse strandbezoekers komt er een tweede telefoonnummmer. Het systeem kan zo'n 1.250 leden aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl