nieuws

Provincie kan gebruik GenX door Chemours niet verbieden

Chemours Dordrecht
Chemours Dordrecht © Sylvio Pinas
Het provinciebestuur kan het gebruik van de stof GenX, door Chemours in Dordrecht, niet verbieden. Het chemiebedrijf voldoet aan alle wetten en regels voor het gebruik ervan. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland op vragen van de SP.
GenX is de opvolger van het omstreden PFOA, dat tot 2012 gebruikt werd in de teflon-fabriek van DuPont, die is overgenomen door Chemours. Volgens enkele toxicologen zou GenX net zo gevaarlijk zijn als PFOA.
De provincie zoekt uit waarop deze toxicologen hun conclusies baseren. Dat gebeurt in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Niet kankerverwekkend


Ook zeggen GS dat het bedrijf wettelijk verplicht is om "nieuwe kennis, die invloed heeft op de vergunning te delen met het bevoegd gezag". Chemours zegt - in tegenstelling tot toxicologen in de media - dat GenX niet kankerverwekkend is.
Het bedrijf gaf ook aan dat GenX in tegenstelling tot PFOA snel uit het lichaam verdwijnt en dat er véél minder van die stof wordt uitgestoten dan voorheen PFOA. Volgens de provincie mag het bedrijf 2.690 kilo per jaar uitstoten en blijft het ook onder dat maximum.

Onderzoek


In Duitsland, zo schrijven GS aan de statenleden, vindt nu nader onderzoek plaats naar FRD-903. Dit is één van de deelstoffen in GenX. De uitkomsten zouden kunnen leiden tot plaatsing op de Europese lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen.
"Het verbieden van het gebruik van GenX is daarom niet aan de orde en juridisch ook niet mogelijk", concluderen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Vergunning


GroenLinks had de Provincie gevraagd om de beroepstermijn van een vergunning voor de Viton-fabriek te verlengen. Daarover zeggen Gedeputeerde Staten dat dat wettelijk niet kan. Bovendien wordt er in die fabriek van Chemours helemaal geen GenX gebruikt.
Ook de statenfractie van de PVV heeft vragen gesteld over Chemours. GS zegt die ook op korte termijn te beantwoorden. Op 14 september is er in Provinciale Staten een debat, dat vooral lijkt te zullen gaan over vergunningverlening en de controle daarop.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl