Feyenoord wint stadsderby van Excelsior: 4-1

Feyenoord heeft de eerste Rotterdamse stadsderby van het seizoen gewonnen. In de eigen Kuip werd Excelsior met 4-1 verslagen. De bezoekers uit Kralingen kwamen nog wel op voorsprong door Stanley Elbers, maar Dirk Kuyt leidde Feyenoord met twee goals naar de zege. Steven Berghuis en Jens Toornstra bepaalden de eindstand.
De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en was na tien minuten via Dirk Kuyt twee keer dichtbij de voorsprong. De veel bekritiseerde aanvoerder raakte snoeihard de paal en schoot naast. Naarmate de wedstrijd vorderde werden de bezoekers uit Kralingen echter gevaarlijker. Dat resulteerde onder andere in een gevaarlijke kopbal van Jurgen Mattheij.

Excelsior brutaal

Na pogingen van Kuyt (over) en Steven Berghuis (zijnet) kwam Feyenoord op een gegeven moment hevig onder druk te staan. In de 26e minuut leidde dat zelfs tot het eerste tegendoelpunt van het seizoen. Een goed uitgespeelde counter van Excelsior – een bewuste tactiek van trainer Mitchell van der Gaag – werd op aangeven van Nigel Hasselbaink tot doelpunt verwerkt door Stanley Elbers: 0-1.
De sterke Kralingers bleven ook na de goal dreigend, maar richting de slotfase van de eerste helft schakelde Feyenoord een tandje bij. De aan de linkerkant spelende Berghuis werd aan de rechterkant geposteerd en die tactische wijziging wierp zijn vruchten af. Na een hard schot van Tonny Vilhena in de handen van Tom Muyters was het Kuyt die zijn team een minuut voor rust op gelijke hoogte zette. De aanvallende middenvelder schoot fraai binnen op aangeven van Nicolai Jørgensen.

Kuyt belangrijk

In de tweede helft speelde Feyenoord helemaal alle schroom van zich af. Met name Berghuis liet zien vanaf rechts veel beter uit de voeten te kunnen. Uiteindelijk liet Kuyt wederom van zich spreken. De voor de geblesseerde Terence Kongolo ingevallen Jan-Arie van der Heijden vond zijn captain met een prachtige lange bal, die mooi werd gecontroleerd en op dito wijze werd afgerond door Kuyt: 2-1.
Het ging vervolgens hard in De Kuip. Twee minuten later bekroonde Berghuis zijn sterke optreden met een geplaatst schot in de linkerbovenhoek, wat zijn eerste goal in Feyenoord-shirt betekende. Een cadeautje van Excelsior-aanvaller Fredy Ribeiro zorgde ervoor dat Jens Toornstra het duel in het slot kon gooien. Hij nam de verkeerde terugspeelbal met alle liefde in ontvangst en omspeelde vervolgens Muyters om de 4-1 voor Feyenoord binnen te tikken.
Het gebroken Excelsior wist in het restant van de wedstrijd geen potten meer te breken. Feyenoord verzuimde om de score nog verder uit te breiden. Invaller en debutant Mo El Hankouri zorgde nog voor de nodige dreiging en was zelfs dichtbij een treffer. Ook de Kralingers brachten met de 16-jarige Dogucan Haspolat een debutant.