nieuws

Regionale omroepen verdeeld over toekomst

De voorgenomen samenwerking van de regionale publieke omroepen hangt aan een zijden draadje. De vraag is of ze toch nog in één samenwerkingsverband komen om goedkoper uit te zijn en zo niet, hoe ze dan de bezuiniging van 17 miljoen euro moeten halen.
Aan die bezuiniging wordt in ieder geval niet getornd, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Sander Dekker (media) dinsdag.
Acht van de dertien regionale omroepbesturen zien de reorganisatie niet zitten. Dat blijkt uit een brief van de ondernemingsraden van vijf van de omroepen. Dekker wilde juist een stevig draagvlak.
Het ministerie kan verder nog niets over de ontstane situatie zeggen. Dat wacht op een bijeenkomst van de regionale omroepen over de kwestie aanstaande donderdag.

Rijnmond

Directeur Bert Klaver van RTV Rijnmond houdt hoop dat er één regionale omroep met dertien onafhankelijke redacties komt. "Want ik vind dat de sector er aan toe is om deze stap te maken. Staatssecretaris Dekker is nu aan zet om aan te geven hoe hij met deze verdeeldheid omgaat.''
''Ik vind dat de nieuwe structuur zeker veel voordelen heeft. Door samen te werken krijgen we een concessie om uit te zenden voor de komende veertien jaar en de journalistieke onafhankelijkheid wordt geborgd.''
''Daarnaast worden kleine omroepen met extra maatregelen ontzien en zullen de frictiekosten worden vergoed. Als de omroepen individueel moeten opdraaien voor de bezuiniging van 17 miljoen, kan de impact juist heel groot zijn op de regionale journalistiek. Ik wil die zo veel mogelijk ontzien", besluit Klaver.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl