nieuws

Erasmus MC: hartpatiënten waren geen proefkonijn

Het Erasmus MC in Rotterdam ontkent dat artsen een nieuwe operatietechniek hebben gebruikt zonder dat patiënten daarover van tevoren zijn ingelicht. "De techniek is altijd hetzelfde geweest. Er zijn alleen nieuwe katheters gebruikt die al door de overheid waren goedgekeurd", zegt Jaap Verweij, vicevoorzitter van de Raad van Bestuur maandag.
NRC Handelsblad bracht
naar buiten dat 141 mensen die leden aan hartritmestoornissen tussen 2005 en 2007 werden geopereerd met een nieuw soort katheter. Ze zouden ongevraagd als proefkonijn zijn gebruikt.
Wel ingelicht
De zogenoemde cryoballon is een bevroren ballon aan het einde van de katheter waarmee hartritmestoornissen worden verholpen. Verweij zegt dat de nieuwe katheter een verfijning is van de bestaande techniek. Doktoren kunnen preciezer te werk gaan, stelt hij.
Volgens de vicevoorzitter heeft het ziekenhuis niks fout gedaan. Alle patiënten hebben voor hun operatie uitleg gekregen over de behandeling. Ook is hen verteld welke complicaties er zouden kunnen optreden.
Typenummer
Artsen hebben patiënten niet verteld dat er een nieuw soort katheter zou worden gebruikt. "Achteraf gezien was het misschien handiger geweest, maar het was zeker niet verplicht", zegt Verweij.
De vicevoorzitter vraagt zich af wat voor doel het had gediend als ze wel alle details hadden gekregen. "Als mensen een foto laten maken, vertellen we ze ook niet welk merk en typenummer CT-scan we gebruiken. Over dat soort informatie heb je het dan."
Letselschade
De zaak is aangeslingerd door letselschadeadvocaat Maya Spetter. Volgens haar hebben twee patiënten nog altijd last van complicaties. Voor één van deze patiënten start ze een rechtzaak. Het argument dat het niet om een nieuwe techniek zou gaan, maakt op de advocaat geen indruk: "In de publicaties wordt gesproken over een nieuwe techniek die wordt onderzocht op veiligheid en bruikbaarheid."
Het Erasmus MC is niet van plan verdere stappen te ondernemen, omdat het ziekenhuis naar eigen zeggen niks illegaals heeft gedaan. Het hulpmiddel was goedgekeurd door de Europese Unie, aldus Verweij.
Volgens NRC was het middel inderdaad goedgekeurd, maar was er nog weinig ervaring mee opgedaan. Het middel was volgens de krant getest op varkens en twintig menselijke patiënten in Praag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl