nieuws

Rotterdam negeerde jarenlang waarschuwingen over malafide huurder

De gemeente Rotterdam is in 2010 al gewaarschuwd voor de dubieuze nieuwe huurder van het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade. Toch ging de gemeente ruim vijf jaar lang in zee met vader en zoon Kan, twee Turkse ondernemers. Zij hebben de gemeente voor bijna 8 miljoen euro opgelicht door veel meer en hogere facturen te sturen.
De gemeente is twee keer per mail gewaarschuwd voor de ondoorzichtige activiteiten van de heren Kan. Die waarschuwingen zijn afkomstig van voormalige medewerkers van het duo. De mails zijn in handen van RTV Rijnmond.
De eerste waarschuwing staat in een mail gericht aan een gemeenteraadslid van Leefbaar Rotterdam. Het raadslid reageert, wil praten en heeft wel een idee wat er aan de hand is. Een afspraak is echter nooit gemaakt.
Ex-werknemers
De waarschuwingsmail uit 2010 is van personeelsleden van Waterfront die zijn overgenomen door vader en zoon Kan. De medewerkers kregen geen salaris uitbetaald, werden door de heren Kan geïntimideerd en uiteindelijk de laan uitgestuurd.
Het blijkt daarbij geen belemmering dat de medewerkers bij de overname een baangarantie hadden gekregen. In een mail doen zij hierover hun beklag bij een raadslid en een ambtelijke instantie.
Ook uiten zij hun bedenkingen over de betrouwbaarheid van de nieuwe exploitant van Waterfront. Volgens de personeelsleden heeft Kan senior het voor het zeggen, ook al staan de zaken op naam van Kan junior. In de praktijk zijn de rollen omgedraaid.
Rechter
In 2011 dagen twee personeelsleden de heren Kan voor de rechter om alsnog hun salaris uitbetaald te krijgen. Volgens de twee gedupeerden liegen hun werkgevers alles bij elkaar en wijst de rechter de twee er zelfs op dat ze onder ede staan.
Omdat niets officieel op papier staat, staken de dames hun strijd. Ze hebben nog altijd hun uren niet uitbetaald gekregen. Voor beiden gaat het om een bedrag van zo'n 6000 euro.
Turkse feesten
Ook oud-directeur van Waterfront, Petter van Raalte, heeft slechte ervaringen met de nieuwe huurder. Ze kwamen volgens Van Raalte binnen met veel ambitie en beloften: "We gaan Turkse feesten organiseren, het podium redden en de oefenruimtes gebruiken."
Volgens de oud-directeur waren het mooie verhalen. De ambities en beloften blijken echter een grote schijnvertoning.
De nieuwe exploitant gooit de oefenruimtes voor bandjes dicht, stuurt personeel onbetaald de laan uit, brengt niets terecht van een popprogrammering en betaalt geen huur. Turkse feesten zijn er wel georganiseerd.
De twijfel en argwaan bij Van Raalte groeiden, zeker toen er gedoe ontstond over een afgesproken betaling van 30.000 euro voor de inventaris.
Stadsontwikkeling
Van Raalte maakte er melding van bij de vastgoedmanager van de dienst Stadsontwikkeling, het voormalige Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR).
Van Raalte: "Ik heb hem persoonlijk op de hoogte gesteld van dat de rekening nog altijd niet was betaald, ondanks herhaalde verzoeken. Dat was rond de formele overdracht en ik heb gesuggereerd dat op te nemen in het contract met de nieuwe huurder."
In een korte mail uit 2012 is nogmaals gemeld dat er niet is betaald. Met deze melding(en) wordt niets gedaan en de overnamekosten voor de inboedel zijn nooit betaald.
Bruine ogen
Het verbaast de oud-betrokkenen dat de gemeente van goed vertrouwen bleef bij de nieuwe huurders. "Blijkbaar heeft de gemeente ze op hun bruine ogen geloofd en mochten ze zelf hun verbouwingen uitvoeren", aldus de oud-directeur van Waterfront.
"Terwijl ik de gemeente alleen maar als streng heb ervaren. Wij hebben ook wel eens geopperd het beheer zelf te doen om de gebouwkosten omlaag te krijgen. Maar wij mochten nooit iets zelf doen", zegt Van Raalte.
Geen zuivere koffie
Spoedig na de overname wordt de gemeente gewaarschuwd dat ze geen zuivere koffie in huis heeft gehaald.
'Waarom zijn deze waarschuwingen genegeerd? Waarom gaat de gemeente in zee met twee onbetrouwbare Turkse ondernemers? Waarom betaalt de gemeente bijna 8 miljoen euro aan de nieuwe exploitant, terwijl er geen cent huur wordt betaald? Wie zijn daar verantwoordelijk voor?', zijn vragen die blijven rondzingen.

Facturen
Begin dit jaar bleek dat vader en zoon Kan de gemeente Rotterdam voor bijna 8 miljoen euro hebben opgelicht. Zij deden dat door in de loop der jaren steeds meer, hogere en zelfs dubbele facturen te versturen voor verbouwingen die vaak niet eens hadden plaatsgevonden.
Terwijl de nieuwe huurder jarenlang geen huur afdroeg, werden alle facturen wel gewoon betaald. Eind vorig jaar kwam de zaak aan het rollen toen een oplettende ambtenaar vragen stelde over de gang van zaken.
Pas eind 2015 worden de twee Turkse ondernemers ontmaskerd als oplichters.
Onderzoeken
Volgende week verschijnt een onderzoeksrapport van het Dordtse recherchebureau SBV Forensics naar het miljoenendrama Waterfront.
Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de heren Kan, maar beiden zijn formeel nog geen verdachten. Vader en zoon Kan zitten dan ook niet vast.
De zoon van Kan heeft RTV Rijnmond kort telefonisch gesproken. "Mevrouw", zei hij, "Ik heb hier geen zin in. Bel de gemeente maar, ik heb dit al duizend keer gezegd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl