nieuws

'Verplichte anticonceptie incapabele ouders'

De Rotterdamse wethouder De Jonge wil ouders die niet in staat zijn om goed voor hun kinderen te zorgen, verplichten om voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Hij hoopt een discussie te krijgen over verplichte anticonceptie voor 'onmachtige ouders'.
De Jonge gaat zich inzetten voor een wet die dit mogelijk maakt. Die geldt dan vooral voor vrouwen die bijvoorbeeld verslaafd zijn, psychische problemen hebben of verstandelijk beperkt zijn. Zij zouden verplicht een spiraaltje moeten laten inbrengen.
De Rotterdamse wethouder vindt dat sommige kinderen het recht hebben om niet geboren te worden. De Jonge deed zijn uitspraken bij de start van een project in Rotterdam om kwetsbare ouders ervan te overtuigen om vrijwillig anticonceptie te gebruiken.

'Veilig thuis'

"Het is eigenlijk gewoon onverantwoord", zegt De Jonge over bepaalde situaties. "Je kunt nu niet veel meer doen dan kinderen uit huis plaatsen", verklaart hij over maatregelen die op dit moment mogelijk zijn.
De Jonge voegt eraan toe dat je in bepaalde situaties van tevoren al weet: "Dit wordt nooit een veilig thuis."
Specialisten noemen in NRC Handelsblad verschillende voorbeelden uit de praktijk: ''Een verstandelijk beperkte vrouw kreeg veertien kinderen, die allemaal uit huis werden geplaatst'', zegt hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek. ''Behalve de laatste, die mocht ze houden. Ik zag dat meisje terug toen ze negen was, en zeventig kilo woog.''
Maasmeisje
Het pleidooi van De Jonge is niet nieuw. De gemeenteraad sprak in 2009 al over het onderwerp. Dat gebeurde na de drama's met het Maasmeisje en baby Talysa. Deze kinderen vonden de dood door toedoen van de ouders.
Leefbaar Rotterdam riep vorig jaar nog op tot gedwongen anticonceptie voor vrouwen met een ernstige verslaving, psychische aandoening of verstandelijke handicap. De partij concludeerde zaterdag dat de gemeente nu werk maakt van dat voorstel.
Het voorstel kan volgens de NOS nauwelijks rekenen op steun in de Tweede Kamer. Alleen de PvdA denkt dat verplichte anticonceptie in 'uitzonderlijke situaties' een oplossing zou kunnen bieden. Het CDA, de partij van De Jonge, loopt niet warm voor het plan.

Praktijk

Het voorstel kan ook in Rotterdam rekenen op kritische reacties. VVD-raadslid Maarten van de Donk noemt het op Twitter 'doodeng en verwerpelijk' dat het gemeentebestuur 'over zwangerschap wil kunnen beslissen'.
Artsenfederatie KNMG keerde zich vorig jaar al tegen anticonceptie onder dwang. ''Vaak draait het om wilsbekwame vrouwen, bij wie het juridisch en praktisch niet haalbaar is om hen gedwongen te behandelen'', concludeerde de federatie.
Zo mogen artsen een wilsbekwame patiënt niet onder dwang behandelen. Ook zouden vrouwen uit de risicogroep moeilijk op te sporen zijn, omdat ze vaak weinig ruchtbaarheid geven aan hun ouderschapswens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl