nieuws

'Rotterdamse ambtenaren speelden actieve rol bij fraude Boompjeskade'

Elf ambtenaren van de gemeente Rotterdam zijn mogelijk betrokken bij de miljoenenfraude rond het pand aan de Boompjeskade waar vroeger Waterfront in zat. Twee medewerkers zijn geschorst en tegen hen is aangifte gedaan. Van negen mensen wordt nog onderzocht of zij de fraude mogelijk maakten.
"Een beperkt aantal medewerkers van de afdeling vastgoed heeft actief de gemeente benadeeld door de huurder en de aannemer te faciliteren en intern informatie te verdraaien dan wel achter te houden", valt te lezen in een
dat donderdagmiddag aan de raad werd aangeboden.
Het onderzoek naar de fraude werd in opdracht van de gemeente Rotterdam uitgevoerd door SBV Forensics uit Dordrecht.
Bijna 8 miljoen fraude
Eerder dit jaar werd bekend dat de vader en de zoon die het gebouw exploiteerden de gemeente voor miljoenen hebben opgelicht. Dat deden ze door facturen te sturen voor verbouwingen die nooit hadden plaatsgevonden of rekeningen dubbel te sturen.
Vader en zoon Kan declareerden volgens het rapport 8,6 miljoen euro voor verbouwingen. De gemeente betaalde hen 7,7 miljoen euro uit. Slechts 300.000 euro werd daadwerkelijk voor werkzaamheden gebruikt. Dat betekent dat 97 procent van alle facturen nep waren.
Signalen
Binnen de afdeling vastgoed van de gemeente zijn signalen over uit de hand lopende 'verbouwingskosten' niet echt opgepakt. In het rapport staat: "Er is nauwelijks tegen opgetreden en als de juiste vragen wel werden gesteld, werd er niet doorgepakt."
Wethouder Adriaan Visser zegt dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat twee ambtenaren hebben geholpen om de fraude te verdoezelen. Zij worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering van geld door een ambtenaar of toelaten dat het door een ander wordt verduisterd.
De negen anderen naar wie onderzoek wordt gedaan, hebben volgens Visser hun werk niet goed gedaan. "Zij hebben niet gedaan wat ze moeten doen en hebben niet gereageerd op signalen."

Motief

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden wat het motief van de ambtenaren was. Wethouder Visser noemt dat een van grootste frustraties. Ook zijn collega Ronald Schneider betreurt dat en hoopt dat justitie "stappen kan maken om het motief boven te krijgen".
Geschokt
Rotterdam is geschokt over de omvang en de duur van de fraude en noemt het ongehoord. De gemeente heeft naar aanleiding van de conclusies aangifte gedaan bij de rijksrecherche. Volgens het bestuur zijn er aanwijzingen "dat er ook strafrechtelijke handelingen aan de kant van de gemeente zijn gedaan".
Eerder werd al aangifte gedaan tegen vader en zoon Kan. De vader is spoorloos. De zoon is nog wel in Rotterdam. Tegen beiden loopt een onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Ze worden formeel nog niet verdacht. Het rapport dat donderdag naar buiten is gebracht, verandert daar niks aan.
Waarschuwingen
RTV Rijnmond bracht vorige week al naar buiten dat de gemeente meerdere waarschuwingen had gekregen over de dubieuze handel en wandel van de heren Kan.
Zo kregen een raadslid van Leefbaar Rotterdam en de vastgoedmanager van de dienst Stadsontwikkeling een mail van oud-medewerkers van de vader en zoon.
Volgens wethouder Schneider hebben die "signalen nooit het hogere niveau in de organisatie bereikt". De gemeente kon daardoor volgens hem niet iets aan de fraude doen.
Wethouder Visser zegt dat de gemeente er "alles aan zal doen om onze euro's terug te halen".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl