nieuws

Genoeg alternatieven voor 'ziekmakende' kunstgraskorrels

Kunstgras met rubberkorrels van gemalen autobanden is voorlopig bij sommige voetbalclubs even in de ban. Na een televisie-uitzending van Zembla wachten de clubs een onderzoek af van het RIVM naar giftige stoffen in de korrels en mogelijke gezondheidsschade. Er zijn alternatieven.
Voetbalvelden die volledig uit kunstgras bestaan hebben dempend korrels nodig tussen de grassprieten van kunststof. Ze moeten voorkomen dat spelers hun benen open halen bij het maken van een sliding en ze zorgen ervoor dat de voetbal stuitert op het veld.
Op 90 procent van alle kunstvelden zijn rubber korrels gestrooid van gemalen autobanden. Veel gemeenten hebben voor die optie gekozen omdat dat het goedkoopst is. Maar er is ook synthetisch rubber, EPDM. Dat rubber kun je ook terugvinden in wasmachines als afdichtring tussen de trommel en de afsluitende deur.
Sport en Welzijn in Ridderkerk heeft zes voetbalvelden laten opvullen met deze EPDM-korrels. Ze hebben dezelfde verende werking als gemalen autobanden, met als bijkomend voordeel dat ze minder snel warm worden in de zomer.
Bij VV Slikkerveer vertelt Leroy Benschop van Sport en Welzijn dat de korrels daar vooral gekozen zijn vanwege het milieu. "Het is wel duurder maar we zitten hier in een waterwingebied en van deze rubbersoort komen minder stoffen in de lucht en in het water terecht."
Sparta heeft op het Kasteel gecoate rubberkorrels liggen op het veld met een laag korrels van kurk er boven. "Wij hebben gekozen voor kurk omdat daarmee de eigenschappen van natuurgras het meest benaderd wordt. Van onze spelers horen we enkel positieve verhalen over dit materiaal", zegt directeur Manfred Laros.
Het veld met kurk was 15 tot 20 procent duurder dan een standaard kunstgrasveld met korrels van gemalen autobanden, schat de Sparta-directeur.
De duurste optie is korrels van kunststof te gebruiken. "Dat is TPE. Het is hetzelfde materiaal als de verpakking waar biefstuk in de supermarkt in ligt", zegt Jaap de Carpentier van kunstgrasproducent TenCate. Velden met TPE-korrels zijn 25 procent duurder dan de standaard-korrels.
TenCate is ondertussen bezig met de ontwikkeling van kunstgrasvelden, waarbij geen losse korrels meer hoeven te worden gestrooid op het veld. "Die velden worden al in het buitenland toegepast, maar ze voldoen nog niet aan alle elementen van de Fifa-sterrenclassificatie", zegt de Carpentier. "Die velden gaan er komen, maar het is nog niet duidelijk wanneer."
Mocht het onderzoek van het RIVM uitwijzen dat korrels van gemalen autobanden inderdaad gezondheidsschade opleveren voor de spelers dan krijgt het bedrijf Bas Fijnaart het vast heel druk. Dat bedrijf kan de rubberkorrels van de velden verwijderen met een borstelmachine.
Drie keer moet de machine over dezelfde baan gaan voor alle korrels uit het kunstgras verdwenen zijn. "Er zijn nu al mensen die ons bellen met vragen", zegt directeur Goof Rijndorp. "Als het eenmaal zo ver is, zal het vooral de vraag zijn of er genoeg alternatieve korrels geleverd kunnen worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl