nieuws

Rotterdamse wijk Wielewaal verloedert verder

Verlaten huisjes, dichtgetimmerde ramen en omgewoelde tuinen. Het voorheen zo pittoreske 'dorpje' Wielewaal is de laatste jaren veranderd in een spookstad. De Rotterdamse wijk in Charlois heeft te kampen met zo'n grote leegstand dat bewoners zich onveilig voelen.
"Het is verschrikkelijk om het zo te zien, het was gewoon een mooie wijk", zegt bewoonster Jolanda Warbouts. "Als je hier binnenreed, viel er een deken van rust over je heen. Maar dat is allemaal weg door de dreigende sloop."

Noodvoorziening


De strijd om de Wielewaal is al sinds 2007 in volle gang. De woningen in de wijk werden in 1949 gebouwd als noodvoorziening na de Tweede Wereldoorlog. Dat ze inmiddels dringend moet worden aangepakt, staat vast voor bewoners en woningcorporatie Woonstad.
"De huizen zijn verzakt. Er is lekkage en deuren sluiten niet meer", vertelt Henny Hoogkamer, die al 47 jaar in de Wielewaal woont. "We hebben altijd heel fijne woningen gehad en dat het een keer gesloopt moest gaan worden, dat wisten wij ook wel, maar de manier waarop het nu gaat stuit ons zo tegen de borst!"

Te weinig 'sociale huizen'


Heet hangijzer is de manier waarop Woonstad de wijk wil opknappen. Oude huizen moeten worden gesloopt. De woningcorporatie is van plan om maximaal tweehonderd sociale huurhuizen en tachtig sociale koopwoningen ervoor in de plaats te laten komen, zo werd bekend in 2011.
Veel te weinig, vinden de bewoners van de Wielewaal. Nu staan er namelijk 545 sociale huurhuizen in de wijk. Ook de huurprijzen voor de nieuwe woningen zijn een obstakel. De nieuwe huur komt te liggen rond de 600 euro, terwijl bewoners die al dertig jaar in de wijk wonen nu rond de 300 euro betalen.
De Wielewaalers hebben daarom zelf een plan laten opstellen in 2014: 'Van en voor de Wielewaalers'. Hierin staat dat de nieuwe huizen komen op de plek van de oude huizen. Ook de huur blijft een stuk betaalbaarder.

Op de knieën


Inmiddels zijn de bewoners en Woonstad nog geen stap nader tot elkaar gekomen. Volgens de woningcorporatie zijn de plannen uit de buurt financieel niet haalbaar. Bewoners bestrijden dat en zegt dat Woonstad er niet serieus naar wil kijken.
De gesprekken tussen beide partijen zijn in 2015 gestaakt. De Wielewaalers voelen zich in de steek gelaten door de woningcorporatie. "We willen iets weten. Zorg dat er vergaderingen komen. Mensen moeten niet zelf op de knieën voor een wisselwoning. Het moet andersom zijn", zegt Hoogkamer.

Projectleider


Woonstad ontkent dat er geen contact is met de bewoners. Volgens een woordvoerder is er permanent een projectleider in de wijk om de contacten te onderhouden. De bewoners zeggen echter dat ze de man niet kennen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl