Bewoners Rotterdamse Valkeniersbuurt: 'Wij zijn belazerd door Havensteder'

Bewoners van de Valkeniersbuurt in Rotterdam-Zuid zijn boos op Havensteder. Ze vinden dat de woningcorporatie de renovatie van de huizen zo goedkoop mogelijk probeert uit te voeren. De huurders zijn daarvan de dupe. "We worden belazerd", zegt een van de bewoners.

John Riem is een van de bewoners van de Valkeniersbuurt in Vreewijk. De woningen zijn aan renovatie toe en dat juicht Riem ook alleen maar toe. "Wij willen heel graag dat Havensteder deze woningen aanpakt. Het gaat ons alleen om de manier waarop."

Volgens de Vreewijker is er veel onduidelijkheid en maakt Havensteder zich er met een jantje-van-leiden vanaf. "De vloeren moeten worden vervangen. Maar we hebben geen vleugels, dus je kunt hier niet in huis blijven. Maar waar moet je dan heen?"

Logeerwoning
De woningcorporatie biedt logeerwoningen aan, maar dat volstaat niet volgens Riem. "Wij willen gewoon vervangende woningen waar al onze eigen spullen staan. Want nu worden de spullen van de begane grond in een container opgeslagen en de rest van je huis blijft dan onbeheerd achter. Dat zie ik niet zitten."

Havensteder komt de bewoners daarnaast tegemoet met 1000 euro, maar volgens de huurders is dat een symbolisch bedrag. "Daar kan je tegenwoordig toch geen nieuwe vloer en gordijnen en behang meer voor kopen?", aldus Riem.

Woordenspel
Volgens de bewoner komt alles neer op een juridisch woordenspelletje dat Havensteder met de bewoners speelt. "Ze noemen het bewust woningverbetering en geen renovatie. Als je het namelijk renovatie noemt - wat het dus feitelijk wel is - ben je aan allerlei wettelijke eisen gebonden. We voelen ons aan de kant gezet."

Havensteder heeft schriftelijk gereageerd: "De woningen krijgen een noodzakelijke grote onderhoudsbeurt. We vervangen of herstellen onderdelen van de woning die nodig zijn. En we brengen wijzigingen aan aan de buitenzijde van de woningen."

Dat is volgens de woningcorporatie een groot verschil ten opzichte van renovatie. Daarbij wordt de gehele woning gerenoveerd.

Een aantal andere bewoners uit de Valkenierswijk laten weten wel tevreden te zijn over de aanpak van Havensteder, al hadden sommigen graag een hogere vergoeding ontvangen.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren