Kuyt redt punt voor Feyenoord in Klassieker

Feyenoord heeft De Klassieker tegen Ajax niet weten te winnen. In de eigen Kuip speelden de Rotterdammers met 1-1 gelijk tegen de aartsrivaal. Kasper Dolberg zette de Amsterdammers in de tweede helft op voorsprong, maar Dirk Kuyt redde in de slotfase nog een punt voor Feyenoord.
Direct vanaf het eerste fluitsignaal greep Feyenoord de bezoekers uit Amsterdam bij de strot. Het felle begin van de thuisploeg resulteerde al vroeg in een gigantische kans voor Bilal Basacikoglu. De snelle buitenspeler profiteerde van slordig balverlies van Daley Sinkgraven, maar oog in oog met Ajax-doelman Andre Onana faalde Basacikoglu.
Vroeg drukzetten van beide teams zorgde ervoor dat van goed voetbal weinig sprake was in de sfeervolle Kuip. Desondanks had Feyenoord de aartsrivaal in de tang, want verder dan afzwaaiers van Amin Younes en Hakim Ziyech kwamen de hoofdstedelingen niet. De Rotterdammers verzuimden daarentegen om het overwicht en de mogelijkheden om te zetten in doelpunten.
Na ruim een half uur spelen legde Nicolai Jorgensen de bal klaar voor Dirk Kuyt, die in kansrijke positie de bal over werkte. Op slag van rust was de kans voor Eric Botteghin nog groter. De verdediger - die zich na een vrije trap nog in het zestienmetergebied bevond - ontving de bal eveneens van Jorgensen, maar zijn volley ging van dichtbij over. Ook een afstandschot van Jens Toornstra in de laatste seconde van de eerste helft trof geen doel.

Ajax effectief

Ook aan het begin van het tweede bedrijf lag het initiatief bij Feyenoord, al resulteerde dat wederom niet in doelpunten. Sterker nog: het was Ajax dat het gebrek aan rendement van de thuisploeg afstrafte en via Kasper Dolberg op voorsprong kwam. De jonge spits werd bediend door Ziyech en rondde voor het doel van Feyenoord-keeper Brad Jones koel af: 0-1.
Feyenoord raakte van de leg door het doelpunt van Ajax. De gasten namen het heft in handen en gingen op zoek naar een tweede treffer. Een vrije trap en schot van Ziyech waren echter een prooi voor Jones. Met het inbrengen van de herstelde Eljero Elia en Steven Berghuis probeerde Giovanni van Bronckhorst zijn team nieuwe aanvallende impulsen te geven, maar behoudens een afstandschot van Berghuis werd Feyenoord niet gevaarlijk.

Kuyt redt Feyenoord

In de slotfase werd zelfs Michiel Kramer nog ingebracht voor Jan-Arie van der Heijden. De spits werd gezocht, maar het was Kuyt die met succes werd gevonden. De aanvoerder reageerde het meest attent op een uitstekende voorzet van Elia en kopte de bal al vallend achter Onana: 1-1.
De remise betekent het eerste puntenverlies dit seizoen voor Feyenoord. Desondanks blijft de ploeg van Van Bronckhorst koploper in de eredivisie met vijf punten voorsprong op naaste belager Ajax.

0-1 55' Dolberg