nieuws

Pand miljoenenfraude stond op lijst van risico-objecten

Het poppodium aan de Boompjeskade waarmee de gemeente Rotterdam voor miljoenen is opgelicht, stond op een lijst van risico-objecten. Deze lijst is in 2012 opgesteld, drie jaar voordat de fraude werd ontdekt. De vraag is wat er met de lijst is gedaan.
Het ging om een risicolijst van huurachterstanden. De lijst kwam naar voren in een rapport van het Dordtse recherchebureau SBV. Dat deed afgelopen maanden onderzoek naar de miljoenenfraude.
Betrokkenheid
Uit het onderzoek blijkt dat twee medewerkers van de dienst Stadsontwikkeling betrokken zijn bij de fraude. Tegen de twee heeft de gemeente aangifte gedaan. Naar negen andere medewerkers van de gemeente is vervolgonderzoek ingesteld.
Vanwege het juridische traject dat in gang is gezet, kan het rapport niet openbaar gemaakt worden.
Alleen raadsleden konden het rapport onder geheimhouding de afgelopen weken bestuderen. De risico-objectenlijst kwam voor veel van hen als een verrassing en roept vele vragen op. Wat is ermee gedaan? Bij wie was die bekend?

'Niets gedaan'

Setkin Sies van de CU/SGP: "De indruk wordt gewekt dat er met die lijst niets gedaan is."
Antoinette Laan van de VVD: "Gaat het om een pand met financiële risico's of bouwkundige risico's?"
Leo de Kleijn van de SP: "In 2012 was al bekend dat Waterfront een risicovol object was. Dat betekent dat toen al bekend was zowel bij de directie van de afdeling vastgoed en wellicht ook bij het college. En dan ligt levensgroot de vraag op tafel; waarom is daar niet op geacteerd en heeft niemand die risico's aangepakt?"
Meer onderzoek
Wethouder Schneider laat vandaag in een brief weten dat er meer tijd nodig is voor onderzoek naar de vraag of er iets met de risicolijst is gedaan.
Citaat uit brief Schneider dd 28 oktober: "We zijn nog steeds bezig om in de digitale informatie verder te zoeken naar documenten die aan kunnen tonen wanneer en in welke gremia informatie met betrekking tot de Boompjeskade is besproken. Ook SBV verricht hierop nog nader onderzoek. "
De wethouder heeft al eerder gezegd dat er veel mis is gegaan bij de verhuur van het pand.

Waterfront
De problemen met het poppodium aan de Boompjeskade beginnen in 2010. Dan huren de Turkse ondernemers, vader en zoon Kan, het pand voor het organiseren van feesten.
De mannen nemen het over van poppodium Waterfront dat fuseert met WATT. De nieuwe exploitanten klagen over de ongeschiktheid van het pand voor horecadoeleinden en kampen met rioleringsproblemen.
Van de gemeente mogen ze zelf verbouwen en hoeven ze zo lang geen huur te betalen. Een ongebruikelijke gang van zaken. Normaal horen dit soort verbouwingen te worden aan- en uitbesteed.

Dure en dubbele facturen
De rekeningen voor de verbouwingen worden gestuurd naar de afdeling vastgoed van de dienst Stadsontwikkeling. In de loop der jaren komen er meer, duurdere en dubbele rekeningen voor verbouwingen die ook nog eens niet altijd hebben plaatsgevonden.
Uit een feitenreconstructie van de gemeente blijkt dat ze allemaal worden betaald totdat eind vorig jaar een ambtenaar aan de bel trekt. De gemeente heeft dan al bijna acht miljoen euro uitbetaald zonder huur te innen.
Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. Formeel zijn de heren Kan nog geen verdachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl