nieuws

Stuurgroep Feyenoord City presenteert woensdag haalbaarheidsstudie

Artist impression Feyenoord City
Artist impression Feyenoord City
De stuurgroep die werkt aan de ontwikkeling van Feyenoord City zal woensdagochtend een inkijk geven in de haalbaarheid van het project. Zoals bekend wordt er al maanden gewerkt aan de plannen voor een Feyenoord-stadion aan de Maas en nog veel meer nieuwbouw in het gebied tussen rivier en de Kuip.
Hoewel een meerderheid van de Feyenoord-supporters heeft aangegeven niet onwelwillend te staan tegenover de bouw van een nieuw stadion, heerst er nog wel scepsis onder de aanhang. 'Wat is financieel het beste voor Feyenoord: nieuwbouw of renovatie?' is een vraag waar het Legioen graag een concreet antwoord op krijgt. Zolang met cijfers niet duidelijk wordt gemaakt wat nieuwbouw aantrekkelijker maakt ten opzichte van renovatie zal de twijfel onder het volk en een aantal politici blijven bestaan.

1,4 miljard euro

De Feyenoord City-stuurgroep zal woensdag de nieuwbouw/renovatie-vergelijking niet maken. Zij presenteren slechts de haalbaarheidsstudie van het project. Daarbij wordt, naast de ontwikkeling van een voetbalstadion, uitgegaan van winkels, woningen, beter openbaar vervoer, een hotel, scholen en veel groen. Het hele project koerst af op een totale ontwikkelingsprijs van 1,4 miljard euro, waarvan 400 miljoen euro voor het stadion. De stuurgroep gaf al eerder aan dat de voetballocatie alleen niet rendabel te maken is. Vandaar dat voor een grote stadsontwikkeling gekozen is, inclusief het stadion.

Kop van Zuid

De vergelijking met de Kop van Zuid is eerder al gemaakt door leden van de stuurgroep. Dat deel van Rotterdam is niet in één keer, maar over een periode van 20 jaar in diverse projecten met diverse financiële constructies en door diverse bouwbedrijven gerealiseerd.
Belangrijk in het Feyenoord City-verhaal is de rol van de gemeente. Naar verluidt zal om een bijdrage van 40 miljoen euro vanuit het stadhuis worden gevraagd om het stadion te kunnen realiseren (plus 35 miljoen euro voor de infrastructuur en 60 miljoen euro voor de grond, waarover erfpacht betaald moet gaan worden). Deze dinsdag buigt het college van burgemeester en wethouders zich over de plannen. In maart is het woord aan de gemeenteraad.

Red de Kuip

Volgens de Stichting Red de Kuip, de groep architecten die voor behoud van de Kuip strijdt, is het Feyenoord City-project er enkel om de kosten voor het stadion kunstmatig laag te houden. Zij vrezen dat de club met de keuze voor nieuwbouw wordt opgezadeld met te hoge kosten, waardoor het doel, het financiële gat dichten met Ajax en PSV, niet bereikt gaat worden.
De Feyenoord City-stuurgroep bestaat uit Feyenoord-directeur Eric Gudde, stadion-directeur Jan van Merwijk, Gerard Hoetmer als president-commissaris van de club, Cees de Bruin als president-commissaris van het stadion, de wethouders Adriaan Visser en Ronald Schneider, Frank Keizer is de projectleider en David Gianotten is namens OMA de architect.
RTV Rijnmond is woensdagochtend aanwezig bij de presentatie van de haalbaarheidsstudie van Feyenoord City. Houdt radio, tv, internet en onze social media-kanalen in de gaten voor de meest actuele ontwikkelingen en het laatste nieuws.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl