nieuws

Woondebat Rotterdam: slopen of niet?

Moet er huizen weg in Rotterdamse wijken om de stad aantrekkelijker te maken voor mensen met een hoger inkomen? Of is het voldoende om alleen duurdere huizen bij te bouwen? Dat is de grote vraag bij het woonreferendum woensdag in Rotterdam.
Als het aan wethouder Ronald Schneider ligt gaan de komende vijftien jaar zo'n twintigduizend goedkope en slechte huizen tegen de vlakte en komen er dertigduizend huizen bij voor mensen met een midden of hoger inkomen.
Dat is volgens hem belangrijk. "In het verleden was het vaak zo dat als je in Rotterdam geboren was en je wilde beter gaan wonen dan kon je vaak de woning die je zocht niet vinden." Dat moet anders, zegt Schneider in het woondebat van RTV Rijnmond. Er moet voor iedereen wat wils zijn in de stad.

'Slopen niet nodig'

George Verhaegen van het Actiecomité Woonreferendum is fel tegen de sloopplannen van Schneider. De wethouder jaagt daarmee mensen met een smallere beurs de stad uit, zegt hij. "Er zijn genoeg plekken op Zuid waar kan worden gebouwd zonder dat sloop nodig is."
Verhaegen bestrijdt bovendien dat de huizen die Schneider wil slopen slecht zijn. De woningen kunnen nog prima mee als ze worden opgeknapt, denkt hij. De huidige bewoners kunnen volgens hem de nieuwe huizen van Schneider nooit betalen.

Wachtlijsten

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft is ook kritisch over de woonvisie. Hij bevestigt dat in de stad een tekort dreigt aan goedkope woningen. Als omliggende gemeenten niet bijspringen, kunnen de wachtlijsten flink oplopen, verwacht Boelhouwer.
Volgens hem neemt de doelgroep voor goedkopere huizen de komende jaren alleen maar toe. "Veel gemeentes zie je hun sloopprogramma's terugbrengen. Maar deze gemeente gaat juist onversneden door. Dat vind ik toch wel bijzonder."

Lange termijn

Schneider verwacht dat het zo'n vaart niet zal lopen. Er zijn volgens hem meer dan genoeg goedkope huizen in de stad. De slopers gaan niet direct aan de slag als de woonvisie een meerderheid haalt, zegt hij. Zijn plannen zijn bedoeld voor de langere termijn.
Ook is de woonvisie niet in beton gegoten, zegt Schneider. Hij houdt de ontwikkelingen in de stad goed in de gaten. Als de plannen moeten worden bijgestuurd, dan doet hij dat.

Opkomst

Er moet een opkomstpercentage zijn van dertig procent. Schneider noemt dat een "uitdagend percentage" Boelhouwer heeft er niet veel vertrouwen in dat er genoeg mensen naar de stembus gaan. Volgens hem is de vraagstelling van het referendum te ingewikkeld.
De bijna 500.000 kiesgerechtigde Rotterdammers kunnen woensdag terecht in 279 stembureaus. De bureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur. Het stembureau op het Centraal Station is al om 06.30 uur open.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl