nieuws

Rotterdamse geschiedenis in het Jaarboekje

In 1888 is het eerste Rotterdamse Jaarboekje verschenen. Initiatiefnemer is toenmalig gemeentearchivaris Unger. Hij ziet graag meer publicaties over de geschiedenis van Rotterdam.
Nu in 2016 verschijnt de 114e editie van het Rotterdams Jaarboekje. Dat betekent dat er sinds 1888 niet elk jaar één is verschenen. Vanwege geldgebrek is in de beginjaren een aantal keer een jaar overgeslagen.
De hele serie Jaarboekjes geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van Rotterdam. Elk jaarboekje heeft een kroniek, de feitelijke gegevens van gebeurtenissen in het jaar.
Daarnaast zijn er 'in Memoriams' te lezen en een aantal artikelen over historische onderwerpen.
Het Rotterdams Jaarboekje 2016 komt op 8 december uit. In de editie 2016 staat de kroniek van het jaar 2015. In Memoriams herdenken onder andere Hendrik Jan van Beuningen, Drs P en Koos de Gast.
Arie van der Schoor van het Stadsarchief Rotterdam is eindredacteur van het jaarboekje: "De artikelen die erin gaan eigenlijk allemaal eigenzinnige Rotterdammers". Zo is er een verhaal over Anton Kröller met de titel 'Anton Kröller, een Rotterdammer die Pincoffs overtrof'.
Het haringreders- en koopliedengeslacht Punt komt aan bod in het artikel 'In drie generaties van haringreder tot regent: het Rotterdamse geslacht Punt'. Een verhaal over drie generaties en hun stijging op de economische- en daarmee ook op de sociale ladder.
Het Rotterdams Jaarboekje 2016 is niet te koop. Leden van het Historisch Genootschap Roterodamum krijgen allemaal een exemplaar. Na een jaar wordt het gedigitaliseerd en op de website van het Stadsarchief gezet.
Via die website zijn alle Rotterdamse Jaarboekjes sinds 1888 te raadplegen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl