Excelsior en AZ gelijk in doelpuntrijk duel: 3-3

Excelsior heeft in het thuisduel met AZ een punt gepakt. De Kralingers kwamen in eigen huis tot drie keer toe op voorsprong door goals van Elbers, Hasselbaink en Faik, maar de bezoekers uit Alkmaar wisten ook drie keer weer op gelijke hoogte te komen: 3-3. Door het gelijkspel stijgt Excelsior naar de twaalfde plaats in de eredivisie.
Zoals wel vaker dit seizoen kwam Excelsior relatief vroeg in de wedstrijd aan de leiding. In de negende minuut was Stanley Elbers op fraaie wijze trefzeker, nadat Kevin Vermeulen op wilskracht de achterlijn haalde en vervolgens zijn ploeggenoot bediende: 1-0. Lang genieten van de voorsprong zat er echter niet in voor de thuisploeg. Robert Mühren stond twee minuten later helemaal vrij, ontving de bal in het zestienmetergebied en schoot feilloos binnen.
Ondanks de snelle gelijkmaker van de Alkmaarders liet Excelsior zich niet van de leg brengen. Enkele mogelijkheden leverden echter geen treffer op. In de 25e minuut kregen de Rotterdammers wel een strafschop. Nadat gelegenheidsaanvoerder Jurgen Mattheij naar de grond werd gehaald door Wout Weghorst, was het Nigel Hasselbaink die evenals in het duel met Sparta vanaf elf meter onberispelijk raak schoot: 2-1.

Zelfde scenario

Dit keer duurde het wederom niet lang voordat AZ op gelijke hoogte kwam. Eerst was Stijn Wuytens twee keer dichtbij, maar hij kopte op de lat en in het zijnet. Uiteindelijk nam Muamer Tankovic de gelijkmaker voor zijn rekening. De Zweed werkte de bal op aangeven van de opgekomen linksback Ridgeciano Haps beheerst achter Excelsior-doelman Tom Muyters.
In de tweede helft kwamen de bezoekers uit Noord-Holland sterk uit de kleedkamer. Dat resulteerde al snel in grote kansen. Uit een door Muyters slecht verwerkte hoekschop werd een schot van Mühren van de lijn gehaald door Elbers en was het Mats Seuntjens die in de rebound naast het doel van de Belgische goalie schoot.

Spanning

Na een wat rustige fase lag de bal er aan de andere kant wel in. Halverwege het tweede bedrijf werd balverlies van Iliass Bel Hassani genadeloos afgestraft door Excelsior. Hicham Faik nam de bal over en vond Hasselbaink, die op zijn beurt weer Faik bediende in het strafschopgebied. De middenvelder schoot uiteindelijk met links hard binnen achter keeper Sergio Rochet: 3-2.
Maar het was opnieuw niet gedaan op Woudestein. In tegenstelling tot voor de rust vond Wuyters een kwartier voor tijd wél het net. Met een snoekduik op aangeven van Joris van Overeem liet hij Muyters kansloos. Wat volgde was een spannende slotfase waarin de beste mogelijkheden voor AZ waren. De ingevallen Alireza Jahanbakhsh was gevaarlijk, maar had zijn vizier tot twee keer toe niet op scherp staan.
Het is na de zege op Sparta en het gelijkspel tegen Vitesse de derde wedstrijd op rij dat het Excelsior van trainer Mitchell van der Gaag niet verliest.