nieuws

Uitbuiting ouderen: Karins broer liet hun moeder berooid achter

Zo'n 30.000 ouderen in Nederland krijgen ermee te maken: financiële uitbuiting. In de meeste gevallen is de dader de hulp in huis of zelfs een familielid. Ook Karins moeder bleef berooid achter. "Mijn broer vroeg om geld en zette de kleinkinderen in als chantagemiddel."
Het leed in de familie van Karin uit de regio Rotterdam begon drie jaar geleden. Ondanks dat ze geen contact meer heeft met haar broer, kreeg ze een opmerkelijke e-mail van hem. "Hij vroeg om geld, een groot bedrag. Hij zat in de schulden. Ik maakte me zorgen en wilde met de notaris overleggen wat er mogelijk was."
Alarmbellen
Toen haar broer daar lucht van kreeg, haakte hij af. Het was direct overmaken of niet. Toen ze overlegde met de notaris gingen alle alarmbellen rinkelen.
"Ik dacht: mama heeft geld, dus ik wilde haar waarschuwen. Toen ik belde en zei dat er iets vreselijks was met haar zoon, bleef het lang stil. Ze ging vervolgens vreselijk huilen. Ik was te laat. Hij was al langs geweest. Vele keren."
Volgens Karin zette haar broer de kleinkinderen in als chantagemiddel. Haar moeder had na het verlies van haar man al niet veel aanspraak en was bang dat het nog stiller zou worden. Daarom ging ze in op zijn verzoeken en gaf ze hem geld.
Tienduizenden euro's
Toen Karin ging graven in de administratie van haar moeder kon ze haar ogen nauwelijks geloven. Er was de ene na de andere geldopname gedaan. De bedragen varieerden van een paar honderd euro tot 10.000 euro per opname.
In totaal was het 'geschonken' bedrag bijna 100.000 euro. Als Karin de e-mail krijgt van haar broer, is het saldo op haar moeders rekening zo laag dat de huur voor die maand nauwelijks betaald kan worden.
Veelvoorkomend
Het is een situatie die helaas veel vaker voorkomt dan we denken, zegt veiligheidsofficier Tom van der Hout van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond. Het gaat in onze regio om honderden gevallen. "Vaak begint het met in goed vertrouwen een pinpas meegeven aan een naaste."
De daders zijn volgens de veiligheidsofficier vaak verslaafd, zitten in geldzorgen of hebben psychiatrische problemen. Gelukkig zijn er maatregelen die de kans op uitbuiting verkleinen.
Tips
Het allerbelangrijkste: praat erover met naasten voor het moment dat je het overzicht verliest. En leg afspraken vast. Verder is het van belang om de limiet op je pinpas zo laag mogelijk te houden, zegt Van der Hout.
Voor de moeder van Karin komen die tips te laat. De kans dat er ooit geld terugkomt, is niet groot. Nu wil ze anderen waarschuwen. "Let alsjeblieft op. Uit wat voor milieu je ook komt, als een oudere eenzaam is kan het altijd gebeuren. Altijd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl