nieuws

Architect Nieuwe Instituut maakt bezwaar tegen Collectiegebouw

Het huidige Nieuwe Instituut
Het huidige Nieuwe Instituut © Wikipedia
De architect van het Nieuwe Instituut in Rotterdam heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen voor de herinrichting van het Museumpark. Jo Coenen wil onder meer dat het omstreden Collectiegebouw van Museum Boijmans Van Beuningen 22 meter wordt verplaatst.
Het Nieuwe Instituut is de opvolger van het vroegerde Nederlands Architectuurinstituut. Coenen won in 1987 een prijsvraag waarmee hij het gebouw en de bijbehorende vijvers mocht ontwerpen.
'Pertinent tegen'
Zijn ontwerp dreigt nu ondergesneeuwd te raken door nieuwe plannen van de gemeente. Het hele Museumpark wordt op de schop genomen, omdat Boijmans van Beuningen het veelbesproken Collectiegebouw mag laten bouwen. Er komt onder andere meer groen in het park. Ook moet er een pad komen over de vijvers.
Coenen schrijft in een brief aan de gemeente dat hij "pertinent tegen deze vergaande aantasting van [zijn] oorspronkelijke ontwerp" is. Volgens hem blijft na de herinrichting weinig over van de uitstraling daarvan.
Bovendien komt het Collectiegebouw veel te dicht bij het Nieuwe Instituut te staan. Coenen vraagt de gemeente zijn oorspronkelijke ontwerp te respecteren. De gemeenteraad praat donderdag over het Museumpark.

Erasmus MC

Coenen is niet de enige die problemen heeft met het Collectiegebouw. Eerder maakte onder meer het Erasmus MC bezwaar, omdat het gebouw tegenover de kinderpsychiatrische kliniek komt. Een deel van de gevel wordt weerspiegelend. Dat zou kwetsbare kinderen in de kliniek te veel kunnen prikkelen.
De Raad van State oordeelde afgelopen zomer dat het Collectiegebouw er definitief mag komen. Wel moest een aantal dingen worden aangepast, zodat de kliniek van het Erasmus MC er geen last van heeft.

Te laat

Volgens de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Schneider is Coenen veel te laat met zijn bezwaar: "Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning zijn al vastgesteld. Als Coenen naar de rechter stapt, zal hij te horen krijgen dat hij eerder had moeten reageren, en dat had ook gekund want er is in alle vakbladen over geschreven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl