nieuws

Nog altijd feesten in fraudepand Boompjeskade maar niet door oplichters

In het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade in Rotterdam worden nog altijd feesten gegeven, maar die worden niet georganiseerd door de oplichter van de gemeente Rotterdam. Zolang de gemeente de huurovereenkomst met de malafide huurder niet kan opzeggen, blijven de feesten ook gewoon doorgaan.
De evenementen worden georganiseerd door Social Underground Rotterdam (SUR). Die organisatie is onderhuurder van vader en zoon Kan. Zij hebben de gemeente voor bijna 8 miljoen euro opgelicht met facturen voor verbouwingen die veelal niet hebben plaatsgevonden. Een ongekende fraudezaak qua duur en hoogte van het bedrag.


Ontbinding contract
De gemeente heeft de familie Kan nog altijd niet uit het pand kunnen zetten. En dat terwijl er in jaren al geen huur meer is betaald. Dat bleek donderdagavond tijdens een raadsdebat over het fraudedossier.
Tot grote verbazing van de raadsleden. "Totaal bizar", vindt VVD-raadslid Antoinette Laan. "Ik kan me echt niet voorstellen dat je niet kan ingrijpen. Dit is zo duidelijk, hier moet een einde aan komen, meteen, morgen", zegt ook SP-raadslid Leo de Kleijn.
Volgens verantwoordelijk wethouder Ronald Schneider (Leefbaar) ligt de zaak voor de rechter en kan een uitspraak nog wel tot de zomer op zich laten wachten. Een ontbinding van het huurcontract is daardoor ook tot die tijd van de baan.
Lastig parket
Ondertussen constateerden de raadsleden dat er dit jaar al ruim veertig feesten zijn georganiseerd. Voor dit weekend staan bijvoorbeeld de TechChicks geprogrammeerd.
De organisator van de feesten kan de verbazing heel goed begrijpen, maar bevindt zich in een lastig parket. Boy Janssen van SUR: "Wij zijn niet de oplichters. Wij zijn in 2014 nietsvermoedend in zee gegaan met de familie Kan als onderhuurder, hoopten iets moois te organiseren, hebben afspraken gemaakt en zijn geschrokken toen wij begin dit jaar via de media van de miljoenenfraude hoorden."
Van fraude met valse facturen voor niet verrichte verbouwingen heeft Janssen niets gemerkt. "Toen we hoorden dat er geen huur werd betaald, begrepen we dat ook wel omdat er zoveel mis was met de riolering."
'Aparte situatie'
Zolang de gemeente de officiële huurder er niet uitgooit, kunnen de feesten door blijven gaan. Janssen: "Wij hebben een hele aparte positie. Wij zijn geen partij van de gemeente. Richting ons is er geen communicatie."
SUR zou graag officieel huurder van het pand willen worden, maar kan niets zolang de zaak Kan niet voor de rechter is geweest. Contact met de huurbaas is er nauwelijks, zegt de onderhuurder. "Het beperkt zich tot de post ophalen en contact met de advocaat, maar daar komt weinig uit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl