nieuws

Aandeelhouders stadion zien Feyenoord City wel zitten, maar willen keiharde garanties

Artist impression van het toekomstige Feyenoord City
Artist impression van het toekomstige Feyenoord City
Een groot deel van de aandeelhouders van Stadion Feijenoord is positief over de plannen die moeten leiden tot een nieuw stadion in Feyenoord City. Dat bleek deze week tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders hebben de Feyenoord City-stuurgroep wel huiswerk meegegeven, voordat zij definitief instemmen met het plan om de Kuip in te ruilen voor een nieuw stadion.
De Raad van Commissarissen van Stadion Feijenoord presenteerde deze week de plannen aan haar aandeelhouders. Volgens RvC- en stuurgroep-woordvoerder Leendert Bikker verliep de avond positief en ligt er een brief waarin staat dat de aandeelhouders zich akkoord willen verklaren met de bouwplannen. De aandeelhouders zouden wel aandringen op het doorberekenen van de plannen en een second opinion. 'Dat zijn geen rare vragen', aldus Bikker, 'de gemeente Rotterdam vraagt precies hetzelfde.'
Joan Smal van de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord vindt dat Bikker iets te kort door de bocht gaat als hij het over een naderend akkoord heeft. De voorzitter van de VASF zegt dat de groep die hij vertegenwoordigt bereid is mee te gaan in de denkwijze van de stuurgroep, maar dat eerst heel duidelijk moet worden wat Feyenoord City de club Feyenoord structureel gaat opleveren. Daarnaast wil Smal de keiharde garantie dat de voetbalclub geen hinder gaat ondervinden van eventuele financiële tegenvallers in Feyenoord City. 'Hoe is de aansprakelijkheid geregeld als het fout gaat op de strip?', vraagt Smal zich hardop af.
De aandeelhouders van Stadion Feijenoord behouden in het nieuw te bouwen stadion het recht op een zitplaats, maar moeten in ruil daarvoor afzien van stemrecht. Smal heeft begrip voor die gang van zaken, maar zegt dat ook daarover nog geen akkoord is bereikt. Dat heeft voornamelijk te maken met de voorwaarden waaronder de zitplaats verkregen wordt. Hier zal de komende maanden verder over worden onderhandeld.
De VASF vertegenwoordigt 600 aandeelhouders die in totaal ruim 1.600 aandelen Stadion Feijenoord NV bezitten. Er zijn ruim 4.300 'stemgerechtigde' aandelen waarvan de meeste (57%) in bezit zijn van Sportclub Feijenoord.
De stuurgroep Feyenoord City heeft haar plannen de laatste weken grotendeels gedeeld met de stakeholders en media. De plannen zijn te verdelen in drie categorieën: openbaar, vertrouwelijk en geheim. Diverse Rotterdamse politici dringen aan op totale transparantie, zodat alle betrokkenen en geïnteresseerden zich een goed beeld kunnen vormen van de toekomst van Feyenoord én Rotterdam-zuid, dat rondom het stadion een flinke opknapbeurt moet krijgen. Het nieuwe stadion gaat 365 miljoen euro kosten, heel Feyenoord City koerst af op een totaalprijs van 1,4 miljard euro. De gemeente Rotterdam is gevraagd om 135 miljoen euro bij te dragen (40 miljoen euro in stadion-aandelen, 35 miljoen euro voor infrastructuur en 60 miljoen euro voor de grond onder het stadion, dat daarna in erfpacht wordt uitgegeven). De gemeenteraad zal op 7 april van het volgend jaar stemmen over de financiële steun aan Feyenoord City.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl