nieuws

Liveblog teruglezen: Rotterdam maakt ruk naar rechts

RTV Rijnmond bracht je met dit liveblog tot in de nacht op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de verkiezinguitslagen in de regio. Lees het liveblog hier terug:
01.32 uur: Ook in Dordrecht zijn de PVV en VVD de grootste partijen, bij 80 procent van het aantal getelde stemmen.
01.13 uur: De opkomst in Rotterdam is nog iets hoger uitgevallen. 72,6 procent van de kiesgerechtigden is wezen stemmen. De uitslag:
VVD 17 procent
PVV 16 procent
D66 13 procent
GroenLinks 11 procent
SP 8 procent
Denk 8 procent
PvdA 6 procent
CDA 6 procent
PvdA 4 procent
50+ 3 procent
ChristenUnie 2 procent
FvD 2 procent
A1 1 procent
SGP 1 procent
01.03 uur: Binnenmaas: Winst ook hier voor de VVD, gevolgd door de PVV en het CDA. Opkomst 85 procent.
01.01 uur: Zederik: Het CDA is de grootste partij hier, op de voet gevolgd door de VVD en de SGP. Opkomst 88 procent.
00.59 uur: Maassluis: VVD is de grootste partij, gevolgd door de PVV en het CDA. Opkomst 82 procent.
00.57 uur: Bij de gemeente Dordrecht is iedereen nog druk bezig met tellen. Nog geen uitslag dus.
00.52 uur: Vlaardingen: VVD en PVV zijn de grootste partijen. PvdA gaat van 27 naar 6 procent ten opzichte van de vorige verkiezingen. Opkomst 77 procent.
00.50 uur: Barendrecht: VVD de grootste met een kwart van de stemmen, gevolgd door de PVV, het CDA en D66. Opkomst 84 procent.
00.40 uur: Schiedam: De PVV is in de eindstand de grootste, op de voet gevolgd door de VVD. D66 en GroenLinks winnen fors, de PvdA valt terug naar 6 procent. Opkomst 76 procent.
00.38 uur: Gorinchem: VVD de grootste, gevolgd door de PVV. Opkomst 82 procent.
00.35 uur: Leerdam: VVD is ook daar de grootste. De PvdA gaat in Leerdam van 23 naar 3 procent. Opkomst: 82 procent.
00.20 uur: Strijen: VVD is de grootste, gevolgd door de PVV. Opkomst 84 procent.
00.10 uur: Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt heel blij te zijn met de hoge opkomst bij de verkiezingen. Ruim 72 procent van de kiesgerechtigden stemde, het hoogste percentage in 30 jaar tijd. ''Er is nogal wat aan de hand in Nederland. Ik denk ook dat de laatste ontwikkelingen bij het Turkse consulaat van afgelopen weekend toch ook heel veel mensen aanleiding heeft gegeven om te gaan stemmen'', aldus Aboutaleb.
00.04 uur: Hardinxveld-Giessendam is binnen. SGP blijft de grootste partij, de PvdA verliest fors. Opkomst 85 procent.
23.52 uur: Jos Verveen twittert dat D66 nu de derde partij is in Rotterdam na de PVV en VVD.
23.44 uur: Denk is bij de tussenstand in Rotterdam groter geworden dan de PvdA, die zich nu in de achterhoede bij de kleinere partijen schaart.
23.35 uur: Denk heeft het ook in Schiedam erg goed gedaan, PvdA verliest zwaar na het tellen van de eerste stemmen.
23.29 uur: In Giessenlanden is de VVD de grootste partij met 25 procent na het tellen van alle stemmen. Het CDA wint ten opzichte van 2012 veel en de PvdA verliest dramatisch. Opkomst is 88 procent.
23.20 uur: PVV grootste partij in Rotterdam, nipt voor de VVD bij 56 procent van de getelde stemmen. Van de grote stembureaus moeten de uitslagen nog binnenkomen.
22.14 uur: De sociaaldemocratie mag verslagen zijn, zij zal altijd weer opstaan. Dat zei een zichtbaar aangedane Hans Spekman, de voorzitter van de Partij van de Arbeid, woensdag na de historische nederlaag van zijn partij. Spekman noemde de exitpoll, waarin de PvdA maar negen zetels overhoudt, buitengewoon pijnlijk.
22.09 uur: De gemeente Rotterdam heeft nu 1 procent van alle stemmen geteld. Het kan dus een lange avond worden.
22.05 uur: D66 stijgt in de landelijke exitpoll van twaalf naar negentien zetels en dat is een ''historisch resultaat''. Dat meldde het D66-Kamerlid Kees Verhoeven woensdagavond op Twitter na het sluiten van de stembussen. ''Op één na beste uitslag sinds 1966. Negende overwinning op rij. Meer dan 1 miljoen D66-stemmers. Beste campagne ooit.''
21.55 uur: ''Rutte is nog lang niet van mij af!!''. Dat twittert PVV-leider Geert Wilders in een eerste reactie op de exitpoll, waaruit blijkt dat zijn partij met vier zetels winst tweede is geworden, samen met CDA en D66. Hij begint zijn tweet met : ''PVV-stemmers bedankt! We hebben zetels gewonnen! Eerste winst is binnen!''
21.50 uur: De nummer twee van het CDA, Mona Keijzer, noemt de negentien zetels die de partij in de voorlopige exitpoll krijgt ''heel erg mooi". Het zou een winst van zes zetels betekenen voor de christendemocraten.
21.40 uur: In Dordrecht stonden na 21.00 uur nog veel mensen in de rij, twittert de gemeente. Mensen die om 21.00 uur nog in de rij stonden mochten nog hun stem uitbrengen.
21.38 uur: Bij nieuwkomer DENK is de vreugde groot nadat woensdag volgens de eerste exitpoll de partij op drie zetels staat. ''Dit is echt fantastisch'', zei Farid Azarkan, de nummer twee op de lijst. ''We hebben de mensen opgezocht op straat en in buurthuizen, waar veel politici allang niet meer komen. De ontlading is na deze uitslag groot. Dit laat zien dat mensen vertrouwen in ons hebben.''
21.35 uur: De leden van de stembureau's in de diverse gemeenten gaan de stemmen nu met de hand tellen. Dat proces kan tot diep in de nacht duren. Blijf het liveblog volgen voor de uitslagen per gemeente in de regio.
21.30 uur: De opkomst in Rotterdam staat nu al een kwartier op 72,4 procent. Het lijkt erop dat dit de eindstand gaat worden, aangezien de meeste stembureaus nu dicht zijn.
21.29 uur: ''Het voelt als een overwinning". Dat zei Tamara van Ark, campagneleider en Tweede Kamerlid van de VVD. De partij zou uitkomen op 31 zetels. ''Ik ben vooral heel erg blij dat we het vertrouwen weer lijken te krijgen van de kiezer", zei Van Ark.
21.28 uur: Een historische uitslag. Zo omschrijft Kathelijne Buitenweg, de nummer twee van GroenLinks, de enorme winst voor haar partij. GroenLinks groeit van vier naar zestien zetels. ''Mensen hebben genoeg van de huidige polarisatie. We hebben een beweging van verandering ingezet, dat moeten we doorzetten.''
21.27 uur: PvdA-bewindsvrouw Sharon Dijksma noemt het dramatische verlies van de PvdA een ''enorme klap voor ons allemaal''. Ze vroeg om ruimte om het verlies te verwerken. ''Er is een ding dat ik door al die jaren heen geleerd heb, we komen altijd terug.''
21.16 uur: GroenLinks heeft een historische stijging geboekt van vier naar zestien zetels. Het wordt daarmee voor het eerst de grootste partij op links.
De SP zakte daarentegen een zetel van vijftien naar veertien. De ChristenUnie stijgt een zetel van vijf naar zes zetels, de Partij voor de Dieren gaat van twee naar vijf. Winst is er ook voor 50PLUS, een verdubbeling van twee naar vier. De SGP blijft op drie zetels. Nieuwkomer DENK verovert drie zetels, en Forum voor Democratie komt uit het niets op twee.
21.03 uur: De VVD van premier Mark Rutte is met 31 zetels de grootste partij gebleven, ondanks tien zetels verlies. Coalitiepartner PvdA is zwaar afgestraft en lijdt een historische nederlaag. Lijsttrekker Lodewijk Asscher ziet zijn partij zakken van 38 naar negen zetels.
De PVV van Geert Wilders is met negentien zetels (een stijging van vier zetels) de tweede partij van het land geworden, samen met het CDA van Sybrand Buma (gestegen met zes zetels) en D66. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos.
21:02 uur: :Landelijk komt de opkomst volgens voorlopige cijfers uit op 81 procent.
21.00 uur: De opkomst in Dordrecht was een uur geleden ruim 81 procent. Dat is maar liefst 19 procent meer dan in 2012.
20.50 uur: In een aantal gemeenten moesten extra stembiljetten aangerukt worden vanwege de veel grotere toestroom aan kiesgerechtigden:
20.42 uur: In Rotterdam is het vooral op het centraal station erg druk. ''Overweeg een ander stembureau'', adviseerde de gemeente.
20.38 uur: De gemeente Rotterdam laat weten dat iedereen die om 21.00 uur in de rij staat gewoon kan stemmen. Daardoor zal de opkomst ook na de officiële sluitingstijd nog verder oplopen.
20.30 uur: De verkiezingsopkomst is nu in Rotterdam 71,3 procent, de hoogste in ruim dertig jaar tijd. In 1994 was de eindopkomst 71,23 procent en vier jaar geleden slechts 61 procent. Alleen in 1986 was de eindopkomst 77,74 procent.
20.20 uur: Bij een stembureau in De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht is de wachttijd opgelopen tot 40 minuten. Het is de vraag of iedereen nog kan stemmen.
20.05 uur: De stembureaus zijn nog een klein uurtje open. Als er om 21.00 uur nog een rij staat in het stembureau dan mogen die kiezers nog stemmen. Staat er dan buiten nog een rij, dan bepaalt de voorzitter van het stembureau hoeveel mensen nog een stem mogen uitbrengen.
19:37 uur: In Rotterdam-Centrum is de opkomst gestegen tot boven de 100 procent. Dat komt omdat ook veel mensen die in het centrum werken daar hebben gestemd.
19.00 uur: In Rotterdam heeft tot nu toe 62,6 procent van de kiesgerechtigden gestemd. Dat is nu al meer dan de eindopkomst bij de verkiezingen van 2010 en 2012. Er kan nog tot 21.00 uur gestemd worden.
18.48 uur: De opkomst in Dordrecht was om 18.00 uur 62,92 procent, bijna 12 procent meer dan in 2012.
18.30 uur: De opkomst in Rotterdam is met 47 procent het laagst in Charlois en met 90 procent het hoogst centrum.
18.00 uur: De opkomst bij de verkiezingen is dit jaar een stuk hoger dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. In Rotterdam heeft nu 54 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Vijf jaar geleden was de opkomst rond deze tijd 49 procent.
In Dordrecht was de opkomst halverwege de middag ruim 44 procent; bijna 11 procent meer dan in 2012.
In Maassluis was de toeloop eerder op de dag zó groot dat er bij drie stembureaus een extra stemhokje werd neergezet. Alle stembureaus in Maassluis kregen een extra stembus om de vele stembiljetten kwijt te kunnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl