nieuws

Broeder Andrew even terug in Dordrecht

Broeder Andrew is terug in zijn geboortestad Dordrecht. Arie de Carpentier, zoals broeder Andrew eigenlijk heet, verkondigt deze week een "Boodschap van Hoop uit het Midden-Oosten".
De Anglicaanse priester begon zijn carrière vijftig jaar geleden als pastoraal werker in de Zeehavenbuurt. Nu woont en werkt hij in Jordanië.
"Dat voelt nu echt wel als mijn thuisland", zegt broeder Andrew. "Het is heel leuk om hier een week te zijn en oude vrienden te ontmoeten, maar Jordanië is voor mij toch wel home sweet home geworden."
Doven
Broeder Andrew is al veertig jaar directeur van het Holy Land Institute for the Deaf in Jordanië. Hij zet zich in voor dove kinderen en volwassenen. Dat gebeurt onder meer op scholen en in vluchtelingenkampen.
Hij ziet een duidelijke parallel tussen zijn werk met doven en zijn werk van een halve eeuw geleden in de Zeehavenbuurt. "Doven zijn, net als de mensen hier, erg direct. Ze zeggen waar het op staat, in gebarentaal kan dat ook moeilijk anders."
Voorbeeld
Feitelijk ziet hij in de hele manier van leven in Jordanië een voorbeeld voor Nederland. "Dat is mijn boodschap. Als wij met 3 procent christenen goed kunnen samenleven met de moslims in Jordanië, dan moet dat hier omgekeerd toch ook kunnen?"
De spanningen tussen Nederlanders en een deel van de Turkse gemeenschap zijn hem niet ontgaan. "Maar mensen moeten zich niet laten leiden door wat Erdogan via de media roept. Ga gewoon in gesprek met je Turkse buurman. Zo leer je elkaar beter kennen en respecteren."
Vluchtelingen
Ook de opvang van vluchtelingen is een 'hot issue' in beide landen. Jordanië heeft twee miljoen vluchtelingen opgevangen met een eigen bevolking van 6,5 miljoen mensen. In die verhouding zou alleen Dordrecht al ruim 30.000 mensen opvangen.
"Er is ook meer mogelijk dan je denkt", zegt broeder Andrew. "Al is het makkelijker om mensen op te vangen die qua gewoontes en geloof erg op elkaar lijken. Maar Duitsland heeft ook één miljoen vluchtelingen opgevangen."
De komst van vluchtelingen brengt ook problemen mee, beseft hij. "Maar scheidt de schapen van de bokken. Hooguit 10 tot 15 procent van de mensen is bezig met onrust zaaien, de rest wil in vrede samenleven."
Leren van elkaar
De boodschap is simpel, vindt broeder Andrew: "Luister naar en leer van elkaar en toon respect voor andersdenkenden. In Libanon zijn de meeste mensen, net als in de Zeehavenbuurt, direct, open en eerlijk naar elkaar. Dat werkt het best."
Broeder Andrew zal in meerdere kerken zijn boodschap verkondigen deze week. Op vrijdagavond gebeurt dat in 'zijn' Wilhelminakerk, aan de Blekersdijk. Vanaf 20.00 uur is hij te gast op een thema-avond over geloof, vluchtelingen en de zorg voor gehandicapten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl