nieuws

Wereldberoemde snaren uit Rotterdam

De Eerste Nederlandse Snaren en Catgutfabriek is rond 1914 in handen gekomen van Rotterdammer Philip Hakkert. Hakkert is de oprichter van muziekhandel Ph. Hakkert Jr. De familie Hakkert is jarenlang een begrip in het Rotterdamse muziekleven.
In de Eerste Nederlandse Snaren en Catgutfabriek (ENSEC) worden snaren voor muziekinstrumenten en tennisrackets gemaakt. Ook wordt er medisch hechtdraad geproduceerd. De snaren uit de Rotterdamse fabriek worden door musici uit de hele wereld gebruikt.
De fabriek zit in de Vlaggemanstraat in Rotterdam. Tot 1979 is de ENSEC daar gevestigd. De muziekhandel van Hakkert zit achtereenvolgens aan de Westenwagenstraat, de Schiekade en Westblaak. Op dat laatste adres zit Hakkert tot 2007.
Zoons
Philip Hakkert en zijn vrouw Elisabeth krijgen twee zoons: Jacques en Max. De muziekhandel wordt door Philip Hakkert overgedragen aan Max en de Snarenfabriek gaat naar Jacques. Jacques Hakkert is de oudste van de twee en in Frankrijk opgeleid tot vioolbouwer.
Beide zoons uit het joodse gezin zullen de oorlog niet overleven. Erik de Bruijn van het Stadsarchief Rotterdam: "Jacques heeft geprobeerd naar Zwitserland te vluchten, hij is onderweg in België opgepakt. Max is in Frankrijk opgepakt. De mannen zijn allebei in een concentratiekamp omgebracht".
Albums
Kleinkinderen van Jacques Hakkert hebben onlangs drie albums over de Eerste Nederlandse Snaren en Catgutfabriek aan het Stadsarchief Rotterdam geschonken. Het archief van de familie en de bedrijven is al langer in handen van het archief.
Eén van de albums laat veel reclame-materiaal van de ENSEC zien en er zitten zeer veel enveloppen met internationale postomslagen in. "Dat zegt veel over het internationale netwerk en bekendheid van de snarenfabriek. Er zitten enveloppen in vanuit de hele wereld", vertelt Erik de Bruijn.

Nieuwbouw

Een ander album bevat foto's over de nieuwbouw van de fabriek aan de Vlaggemanstraat. De foto's zijn gemaakt door de Rotterdamse fotograaf Jan Kamman. Het geeft een mooi beeld van het productieproces.
Het derde album is een publicitair album met prenten van Rotterdam. Erik de Bruijn: "Dit is vermoedelijk al relatiegeschenk gebruikt".
Polygoonfilmpje over de Eerste Nederlandse Snaren en Catgutfabriek dat het productieproces goed laat zien:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl