nieuws

Help, in 20 graden de marathon lopen! Wat nu?

De weersverwachtingen liegen er niet om: het wordt een warme lentedag op de Coolsingel aankomende zondag. Lekker om in je zonnestoel te liggen, maar 42,195 kilometer lopen is even wat anders.
Marathonlopers die er tien jaar geleden bij waren, kijken nog eens in hun medaillekast en zien er die ene medaille uit 2007 liggen. Het was een heroïsche, memorabele marathon van Rotterdam.
Er werd nog wel gestart en er finishten ook atleten, maar halverwege werd besloten de marathon af te blazen: de temperatuur was opgelopen naar 27 graden en 30 deelnemers waren onwel geworden.
Zover lijkt het zondag niet te komen, maar volgens onze weerman Ed Aldus is het wel mogelijk dat Rotterdam de 20 graden aantikt en is er geen wolkje aan de hemel te bekennen. En daar moet je rekening mee houden als je de marathon gaat lopen.

Voorbereidingen


Je trainingsschema aanpassen heeft weinig zin, want in één week kun je dat niet nog even bijschaven, als je überhaupt nog veel traint deze week.
Er rekening mee houden is wel het minste dat je kunt doen. Realiseer je als loper dat je uit een periode komt van winterse trainingen waarin het gemiddeld misschien 5 graden was. Pas dus vooral je doelstellingen en verwachtingen voor aankomende zondag aan.

Kleding


Het makkelijkste waar je iets aan kunt doen is je kleding. Trek dunne en luchtige kleding aan: een korte broek en een shirt met korte mouwen (of een mouwloos hemdje).
Als je denkt dat je het bij de start koud krijgt in die kleren, dan kun je een oude trui aantrekken en die over de hekken gooien zodra het kanonschot klinkt. Vermijd donkere kleding, dat trekt namelijk warmte aan.

Drinken


Of het warm is of niet: drinken tijdens een marathon is belangrijk. Sla geen drankpost over en drink ook vóór de start al. Het wordt warm en dan is voldoende vocht helemaal belangrijk.
Bij de drankposten van de marathon wordt ook sportdrank uitgedeeld. Neem dat, want er zit zout in en dat heeft je lichaam nodig. Trouwens, drink niet te veel. Je hoeft niet bij elke drankpost vijf glazen achterover te tikken, want overal waar 'te' voor staat... Luister naar je lichaam.
Vergeet de sponzen niet. Daarmee kun je voor wat verkoeling in je nek of op je hoofd zorgen.

Jouw marathondoel


Met kleding en drinken kun je makkelijk rekening houden, maar wat voor veel marathonlopers een valkuil is, is het doel dat ze voor ogen hebben. Misschien wil je een persoonlijk record lopen of wil je eindelijk eens binnen de 4 uur finishen.
Pas je doelstellingen aan. Echt waar. Je lichaam is niet gewend aan warmte, maar krijgt er zondag wel mee te maken. Jouw lichaam is in staat zich daaraan aan te passen, maar dat kost energie.
Als jij die energie koste wat kost probeert in je hardlopersbenen probeert te stoppen, dan gaat het licht langzaam uit. Kies er daarom voor om vanaf de start al in een rustiger tempo te lopen dan je voor ogen had.

Luister naar je lichaam


Het belangrijkste is dat je jezelf tijdens de marathon regelmatig afvraagt hoe het gaat. Ben je nog verantwoord bezig? Heb je het idee dat je voldoende hebt gedronken?
Mocht je tintelingen of een duizelig gevoel ervaren of je bent misselijk, pas dan je snelheid aan of ga wandelen.
Geschreven door Gerben Solleveld, nieuwslezer RTV Rijnmond en marathonloper. Hij liep vijf keer de marathon. Twee keer liep hij de Marathon van Rotterdam uit. Zijn persoonlijk record is 2:38:04.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl