nieuws

Vergeten Verhalen: scheepsreizen en wetenschap

Met zeescheppen gaan de wetenschappers uit de 17e en 18e eeuw onbekende werelden tegemoet. De scheepsreizen leiden tot nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. De zeereizen van de avonturiers leren Europeanen over nieuwe werelden.
In het Maritiem Museum in Rotterdam is de tentoonstelling Expeditie Knappe Koppen te zien. Eén van de onderzoekers die centraal staat in Peter Kolbe. Deze wetenschapper gaat in de 18e eeuw mee schepen van de VOC.
Hij verblijft langere tijd in Zuid- Afrika en doet vooral antropologisch onderzoek. Hij schrijft over de inheemse stam die we nu de Khoikhoi noemen. De naam Hottentotten die lang aan de bewoners is gegeven, wordt al denigrerend gezien.
Opvallend aan het werk van Kolbe is dat hij objectief over de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika schrijft. Jeroen ter Brugge van het Maritiem Museum: "Zijn voorgangers schrijven denigrerend over hen, uit Kolbes werk spreekt waardering".
Na zijn periode in Zuid-Afrika schrijft Kolbe een dik boek over zijn bevindingen. "De bekende filosoof Jean Jacques Rousseau gaat in één van zijn werken in op de nobele wilde en baseert zich op dit werk van Peter Kobe", vertelt Ter Brugge.
Het boek van Kolbe is te vinden in het Maritiem Museum. Knappe Koppen belicht ook het werk van andere onderzoekers die per schip op avontuur zijn gegaan. De hedendaagse onderzoeker André Kuipers - die met een ruimteschip op reis is geweest - speelt een rol in de Expeditie in het Maritiem.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl