nieuws

Maastunnel dicht richting Zuid: hoe blijft Rotterdam bereikbaar?

De ingang van de Maastunnel in Rotterdam
De ingang van de Maastunnel in Rotterdam
Twee jaar lang gaat de Maastunnel richting Zuid dicht voor autoverkeer. Vanaf 3 juli wordt onze tunnel gerenoveerd en gerestaureerd. Hoe blijft Rotterdam bereikbaar?
Door de sluiting moeten dagelijks ongeveer 30.000 automobilisten op een andere manier op hun bestemming komen. Om te zorgen dat de stad bereikbaar blijft, neemt de gemeente Rotterdam een aantal maatregelen. Het belangrijkste doel daarvan is om ruim 2.400 voertuigen uit de avondspits te halen.

Spitsmijden


Wie de auto laat staan, kan daarmee per dag een financiële beloning krijgen. Dat is de bedoeling van het spitsmijdenproject. Daarbij wordt ook een ov-abonnement met korting aangeboden. Na een jaar maakt de dagelijkse vergoeding plaats voor een systeem waarbij je punten kan sparen. Daarmee krijg je korting op attracties of kan je producten kopen in een speciale webshop.
De gemeente kijkt met werkgevers in Rotterdam Noord of werknemers verleid kunnen worden de auto te laten staan in de spits. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande alternatieven en gekeken wordt welke nieuwe vervoersmiddelen wenselijk zijn: het ov wordt gepromoot en er komt een parkeerplaats met leenfietsen en deeltaxi’s.

Toch met de auto?


Voor wie toch met de auto gaat, is er een Verkeer Alert Service met verwachte vertragingen. Zo weten reizigers waar het druk is in de stad. Om de spits minder druk te maken, is de gemeente in gesprek met attracties in de stad om te kijken of zij open kunnen blijven tot na de avondspits.
Daarnaast zijn de P+R’s Alexander, Slinge en Kralingse Zoom vanaf 3 juli weer gratis voor gebruikers van het openbaar vervoer. Ga je naar de stad? Zet je auto dan bij een P+R en reis makkelijk verder met het ov.
Rotterdam zorgt ook dat andere verbindingen over de Maas beter benut kunnen worden. Daarvoor past de gemeente kruispunten en belijning aan en stelt de verkeerslichten beter af. Op de Posthumalaan is bijvoorbeeld een extra rijstrook aangelegd.

Oorspronkelijke staat


De renovatie is nodig omdat het beton is aangetast, de betegeling loslaat en de rijvloer is versleten. Daarnaast moet onze tunnel in 2019 voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving voor veiligheid in tunnels.
Omdat de Maastunnel een rijksmonument is, wordt hij waar mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld. Beschadigde tegels worden vervangen door handgemaakte replica’s, het wegdek wordt – net als vroeger – geel en de leuningen van het vluchtpad krijgen de oorspronkelijke ronde vorm terug. Ook de verlichting behoudt de gele kleur.
Fietstunnel in 2019 aan de beurt
Als de werkzaamheden in 2019 klaar zijn, en de auto’s weer door de tunnel rijden, is de fietstunnel aan de beurt. Nu kunnen fietsers nog gewoon door de Maastunnel. Als de fietstunnel wordt aangepakt, blijft fietsen ook mogelijk, maar dan door de voetgangerstunnel. Het gehele project is naar verwachting zomer 2020 gereed.
Kijk voor meer informatie over de afsluiting van de Maastunnel op www.maastunnel.nl. De gemeente heeft ook een speciale Twitter- en Facebookpagina in het leven geroepen om weggebruikers zo goed mogelijk te informeren. Daar zitten mensen klaar om vragen te beantwoorden. www.facebook.com/maastunnel en www.twitter.com/maastunnel010

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl