nieuws

14 jaar cel voor corrupte douanier Gerrit G.

De rechter heeft douanier Gerrit G. veroordeeld tot 14 jaar cel voor drugshandel. De man uit 's-Gravenzande zorgde ervoor dat cocaïnetransporten ongezien de Rotterdamse haven konden passeren.
Gerrit G. zou voor meerdere drugsbendes hebben gewerkt. Drie medeverdachten hebben straffen tot tien jaar cel gekregen.
Met de transporten waren grote geldbedragen gemoeid. Gerrit G. kon soms wel een miljoen euro incasseren voor een zending. Volgens de rechter waren de transporten waarvoor hij nu is veroordeeld "het topje van de ijsberg." De douanier was zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

'Trots en faam'

De rechtbank rekende Gerrit G. de corruptie zwaar aan. "Het aanzien is geschaad van de haven van Rotterdam, die immers een van de grootse havens is ter wereld en waar de stad mede haar faam en trots aan ontleend."
Gerrit G. gaat zeker in hoger beroep. Advocaat Jan Hein Kuijpers: "Het is natuurlijk niet zo dat de corruptie in de haven door één man kwam, door mijn cliënt. Er was wel meer aan de hand, waarbij het OM zelf een rol speelt. Het gerechtshof gaat hiervan smullen."
Verdachte Dennis van den Berg kreeg tien jaar cel voor een drugstransport van 300 kg cocaïne en de omkoping van Gerrit G. Bij Van den Berg is een half jaar van de straf afgehaald omdat justitie wel heel vergaande middelen tegen hem had ingezet. Zo werd hij lange tijd afgeluisterd en knoopten twee undercover-agenten vriendschappelijk banden aan met hem en zijn vriendin.

Privacy

"Zijn privacy is geschonden, maar daar staat tegenover dat het hier een zaak betreft van zeer groot gewicht", aldus de rechtbank. Dennis van den Berg is vermoedelijk ooit het doelwit van een liquidatie geweest. Toen is Rob Zweekhorst per vergissing vermoord in Berkel en Rodenrijs.
De verdachten René F. en André van der H. kregen respectievelijk 4 en 3 jaar cel voor omkoping. Niet bewezen in hun geval is dat zij betrokken waren bij concrete cocaïnetransporten.
Het drugsproces heeft zeer lange tijd in beslag genomen door wrakingsverzoeken van de advocaten en nieuwe onderzoeken. De advocaten beweren dat het OM boter op het hoofd heeft door bewust drugstransporten door te laten. Daarbij zou justitie informatie hebben achtergehouden.

Infiltrant

Verder dook een criminele infiltrant uit Colombia op, 'Paul' geheten, die contacten had met de recherche. Deze Paul zou veel kunnen vertellen over corruptie bij het OM, aldus de advocaten.
De rechter oordeelde dat niet is gebleken dat justitie buiten haar boekje is gegaan. Zij heeft ook geen aanleiding gezien 'Paul' als getuige te horen. De Rotterdamse rechters zijn meerdere keren gewraakt in de afgelopen maanden, maar dat is steeds afgewezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl