nieuws

Liveblog teruglezen: 15 maanden cel geëist tegen frauderende ex-schooldirecteur

Tegen de voormalige directeur van de Rotterdam Business School (RBS) is donderdag vijftien maanden cel geëist. De man wordt ervan verdacht dat hij voor ruim 100.000 euro heeft gefraudeerd door valse facturen in te dienen.
De RBS is een onderdeel van de Hogeschool Rotterdam. In het verleden was de verdachte daar hoofd personeel en organisatie.
De oplichting kwam in september vorig jaar aan het licht, toen de directeur tijdens ziekte vervangen werd en verdachte rekeningen werden opgemerkt. Na een intern onderzoek werd de directeur toen geschorst.

Personeel in Costa Rica


Volgens Justitie deed de 62-jarige verdachte alsof hij in Costa Rica personeel inhuurde om daar studenten voor de RBS te werven. Hij schreef echter zelf de facturen en het liet het geld maandelijks door zijn secretaresse overmaken op de bedrijfsrekening van de verdachte zelf. Ook zou de directeur een privé-reis met zijn gezin naar Berlijn hebben gemaakt, deels op kosten van de Hogeschool. De oplichting duurde van 2013 tot 2106.

"Dom gehandeld"


Tijdens de zitting gaf de man toe dat hij 'dom heeft gehandeld' met facturen en de betalingsconstructie met de Hogeschool, maar dat hij het niet heeft gedaan om zichzelf te verrijken. Hij vertelde dat hij de mensen in Costa Rica wel degelijk "promotiewerk" heeft laten doen, maar dat hij ze niet uitbetaalde om een schuld te vereffenen. Het geld van de Hogeschool maakte hij zelf op. Hij gaf toe de facturen zelf te hebben geschreven, maar deed dat op verzoek van de "promotiewerkers".

Justitie heeft geprobeerd de personen te achterhalen die door de schooldirecteur werden opgevoerd als "promotiemedewerkers" in Costa Rica. Dat is niet gelukt. Een persoon bleek al langer geleden overleden en een ander zou in de gevangenis zitten.

Hogeschool wil schadevergoeding


Op de zitting werd donderdag duidelijk dat de Hogeschool Rotterdam een schadevergoeding van 110.000 euro wil. Die kan de ex-directeur niet betalen: hij zit in de schulden, krijgt geen uitkering, en deelt zijn leven met een illegaal in Nederland verblijvende vrouw uit Costa Rica.
10 augustus doet de rechtbank uitspraak.
RTV Rijnmond-verslaggever Mirjam de Winter hield tijdens de zitting donderdag een liveblog bij. Dat is hier terug te lezen:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl