nieuws

Omwonenden Shell Pernis hebben kritiek op communicatie hulpdiensten

Ongeveer tweehonderd omwonenden waren woensdagavond bij een bijeenkomst over Shell Pernis. Ze kregen tekst en uitleg over de problemen vorige week bij de raffinaderij.
De Veiligheidsregio, de Milieudienst Rijnmond DCMR en Shell stonden de omwonenden te woord. Er waren vooral veel vragen over de gebrekkige communicatie.
Door het uitblijven van informatie werden de omwonenden juist ongerust. Mensen hadden het bijvoorbeeld graag gehoord dat er niets aan de hand was. Een van hen stelde voor om een volgende keer een NL-alert met 'goed nieuws' uit te doen.
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kon er vorige week toch een lek ontstaan, zei directeur Jos van Winsen van Shell Pernis:
''Het was in een HF-fabriek. HF is een sterk zuur en dat is in contact gekomen met water en heeft daar een leiding weggeroest. We hebben gelijk de blusinstallaties aangezet om het HF neer te slaan, zodat het zo veel mogelijk binnen de fabriek blijft. Toch konden mensen in Hoogvliet het wel ruiken, dat maakt mensen verontrust.''
Het opstarten van Shell Pernis is inmiddels begonnen, nadat de fabrieken een week hebben stilgelegen. Daar werden de omwonenden ook over bijgepraat. Volgens Shell gebeurt alles in overleg met de DCMR.
Van Winsen verwacht dat omwonenden donderdag al gaan merken dat er weer gefakkeld gaat worden. Dat is aan de kant van het zogeheten ABC-terrein. Shell zegt de overlast tot een minimum te willen beperken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl