nieuws

Tegenstanders Dordtse Kil 4 naar Raad van State

Protest tegen Dordtse Kil 4 tijdens een raadsvergadering
Protest tegen Dordtse Kil 4 tijdens een raadsvergadering
Milieudefensie Drechtsteden en de Stichting Nationaal Landschapskundig Museum hebben bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de aanleg van bedrijventerrein Dordtse Kil 4. Het beroep wordt ondersteund door bewoners van de Tweede Tol.
Eind juni ging de gemeenteraad van Dordrecht akkoord met het bestemmingsplan, dat de aanleg van het bedrijventerrein en bijbehorende wegen mogelijk maakt. De Raad twijfelde lang, maar ging uiteindelijk met grote meerderheid akkoord.
Volgens de bezwaarmakers heeft de gemeente Dordrecht geen actueel onderzoek willen doen naar nut en noodzaak van een nieuw logistiek bedrijventerrein. Daardoor zouden verkeerde inschattingen zijn gemaakt, bijvoorbeeld over de hoeveelheid nieuwe banen.

Polderlandschap


Op basis van actuele berekeningen zou, zo stellen Milieudefensie het Landschapskundig Museum, "het terrein en de bijbehorende infra nauwelijks of waarschijnlijk helemaal niet nodig" zijn. Ook de Provincie Zuid-Holland zou "scheefgroei" van vraag en aanbod vrezen.
Grootste probleem voor de bezwaarmakers is dat een polderlandschap van grote natuur- en cultuurhistorische waarde, grenzend aan het Nationaal Park de Biesbosch, verloren gaat. Ook moet beter onderzocht worden wat de extra verkeersdruk betekent qua geluidsoverlast en luchtvervuiling.

Een dijk te ver


Milieudefensie en de stichting wijzen ook op eerdere protesten vanuit de Dordtse bevolking over bebouwen van polders en een raadsbesluit uit 1973: er zou nooit ten zuiden van de Wieldrechtse Zeedijk gebouwd worden. Dat dreigt nu wel te gebeuren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl