nieuws

Justitie eist tien tot vijftien jaar cel tegen verdachten fatale schietpartij Crooswijkseweg

De overvallers waren volgens justitie uit op geld en drugs.
De overvallers waren volgens justitie uit op geld en drugs. © MediaTV
Justitie heeft tien tot vijftien jaar cel geëist tegen vier verdachten van een dodelijke schietpartij, vorig jaar, in Rotterdam. Volgens de officier van justitie waren de overvallers uit op geld en drugs. Een van de bewoners van de woning in Crooswijk werd door een kogel geraakt en overleed op het balkon.
De overvallers komen uit Amsterdam. Zij ontkennen en beroepen zich op hun zwijgrecht. De hoogste straf, vijftien jaar cel, wordt geëist tegen een 24-jarige man. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij een gewapende overval in Maastricht, op de woning van een juwelier. Dat was een week voor de schietpartij in Crooswijk. Justitie noemt deze verdachte gewetenloos.
Tegen de andere verdachten is tien jaar cel geëist. Drie verdachten worden door de Amsterdamse politie gerekend tot de 'Karel Doormangroep, die al jaren zorgt voor overlast in de hoofdstad. Deze verdachten hebben een fiks strafblad voor inbraken en gewapende overvallen.

Heroïne


Het bewijs tegen het viertal bestaat uit telefoonverkeer, twee gehuurde auto's en camerabeelden. Daaruit blijkt volgens justitie dat zij midden in de nacht urenlang rond het pand liepen waar later de schietpartij was.
Justitie toonde tijdens de zitting op dinsdag een uitgebreide computeranimatie, waarop de bewegingen van de verdachten te zien waren.
Justitie:"Op de beelden zien we dat er verder niemand op straat liep. Het moeten wel deze mannen zijn, die de overval hebben gepleegd. Zij zijn doelbewust vanuit Amsterdam naar Rotterdam gekomen, omdat zij wisten dat er wat te halen viel."
Een van de verdachten is afgeluisterd, toen hij met zijn broer belde. "Ik was samen met een paar hoerenzoons op straat. Ze hebben hem vermoord. Het is een groot probleem."
Waarschijnlijk is de overval mislukt. De bewoners van het pand aan de Crooswijkseweg hebben een pakket met heroïne weggegooid. De harddrugs werden vlakbij in een plantenbak teruggevonden.

Laf


Justitie hekelde de zwijgende houding van de verdachten. "Zij hadden de brutaliteit om een woning binnen te vallen, maar zijn te laf om hun verantwoordelijkheid te nemen."
Hoofdverdachte Hicham E. merkte nog wel op dat het niets zegt dat zijn telefoon in Rotterdam is aangestraald. "Ik kom er vaak. Het lijkt op Amsterdam."
Hij werd onmiddellijk door de rechter gecorrigeerd: "Nu gaat u de verkeerde kant op. Rotterdam is écht anders dan Amsterdam."
De Rotterdamse rechters zijn maandagavond zelf gaan kijken op de Crooswijkseweg, om de verklaringen van getuigen te kunnen beoordelen. Een dergelijke 'schouw' komt niet vaak voor.

Geen sporen


Advocate Bernadette Ficq, die Hicham E. bijstaat, wees erop dat er van de verdachten geen sporen zijn gevonden in de woning. "Geen haar, geen bloed, geen DNA, helemaal niets."
Zij kwam met een alternatief scenario. "Op een gevonden huls in het pand zat wel het DNA van een van de bewoners. Als je daarbij optelt dat hun verklaringen uiteenlopen, dan is dat verdacht."
Zij ziet het 'Amsterdamse viertal' niet als criminelen met een doel. "Dan trek je iets zwarts aan en doe je een pet op. Deze mannen deden dat niet. Ze hadden herkenbare witte schoenen aan en strepen op hun kleren. Ik noem het een atypische groep."
De rechtbank doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl