nieuws

Drie maanden celstraf geëist voor doodrijden tiener

Rechtbank Dordrecht
Rechtbank Dordrecht
Tegen de 20-jarige Gorinchemmer Marc van den B. is woensdagmiddag drie maanden celstraf geëist en drie jaar rijontzegging voor het doodrijden van een tiener. Ook werd 3 maanden voorwaardelijk gevangenisstraf geëist.
De verdachte reed vorig jaar in januari op de Newtonweg in Gorinchem de 16-jarige scholier Luuk Vogel dood. Hij reed 105 kilometer per uur of harder waar 50 was toegestaan. De verdachte kon tijdens de zitting niet verklaren waarom hij zo hard had gereden.
Van den B. verklaarde veel spijt te hebben van zijn daad. "Het is een keuze die ik heb gemaakt. Ik kan me niet voorstellen hoe verschrikkelijk moet zijn voor de naasten van Luuk. Ik heb dit nooit gewild."
Zijn advocaat bepleitte dat het uiterst onzeker is dat het slachtoffer met verlichting fietste en dat hij wellicht zonder op- of omkijken de Newtonweg is opgereden. "Dan maakt de snelheid niet uit. Een vaart van 50 kilometer per uur had ook dodelijk kunnen zijn als je een fietser niet ziet aankomen."
De ouders van Luuk legden beiden een emotionele slachtofferverklaring af. "Van binnen ben ik bevroren. Ik kan het niet bevatten dat mijn zoon er niet meer is. Ook nu ben ik nog nauwelijks toegekomen aan het rouwproces", sprak de moeder van het slachtoffer 20 maanden na het ongeluk.
De ouders hebben een ontmoeting gehad met de verdachte. "Daar vroeg Marc om. Ik vond dat dapper. Wat we besproken hebben, houden we onder ons."
De Officier van Justitie noemde het 'een zaak met alleen maar verliezers. Ook de verdachte is getroffen. Desondanks heeft hij wel verwijtbaar gehandeld." Hij zet in op een celstraf.
De advocaat van de verdachte hoopt op een taakstraf en een eventuele geldboete. De verdachte zou geen misdrijf hebben begaan, maar een verkeersovertreding.
Verslaggever Maurice Laparliere was in de rechtszaal en twitterde over de zaak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl