nieuws

VIDEO: enorme scheepshoorn langs Nieuwe Maas

Een metershoge scheepshoorn. Het is een bijzonder gezicht aan de rand van de Nieuwe Maas in Schiedam. Kunstenaar Pierluigi Pompei wil met de 'Maashoorn' scheepsgeluiden vanaf het water versterken en laten horen aan het publiek.
Door de vorm van de enorme hoorn worden de geluiden uitvergroot. Ze worden versterkt en krijgen resonantie. Onder aan de hoorn zit op oorhoogte een kleine luisterschelp. Als mensen hun oor ertegenaan houden, horen ze de 'muziek van de Nieuwe Maas'.
''Er zit een app bij met verhalen van mensen die hier in de buurt wonen'', zegt initiatiefneemster Truus Bos. ''Hen is gevraagd verhalen te vertellen wat ze hebben met deze plek.''
''Het zijn mensen die in de scheepsbouw hebben gewerkt of op een booreiland. Maar ook mensen van wie de vader de zee op ging en waar ze op dit punt hun vader hebben uitgezwaaid en zaten te wachten tot hij terugkwam.''
De reacties van het publiek op het kunstwerk lopen uiteen: ''Ik vind het niets. Wat moet ik me hierbij voorstellen'', vraagt een voorbijgangster zich af. ''Ik kom hier vaak en vind het prachtig'', zegt een ander.
De officiële onthulling van de Maashoorn is komende zaterdag om 14.00 uur door wethouder Marcel Houtkamp van Schiedam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl