nieuws

Verkoolde kaakjes en de visitekaartjes van Mussert

Een blik met verkoolde kaakjes, gevonden na het bombardement. Een verbrand horloge, een afscheidsbrief, een Duitse vlag. Verhalen over deze en 96 andere Rotterdamse objecten uit de Tweede Wereldoorlog zijn opgetekend in het boek 'Vergeten Verhalen, honderd Rotterdamse oorlogsherinneringen'. Het is dinsdagmiddag gepresenteerd in Museum '40-'45 NU.
Het boek is een samenwerkingsproject tussen RTV Rijnmond en het museum. De honderd verhalen zijn sinds juni 2011 namelijk ook verteld in het Rijnmond-programma Middag aan de Maas, gepresenteerd door Marcia Tap. Ze zijn nu opgetekend door schrijver en museumconservator Johan van der Hoeven.

Geraakt


"Dit is een heel mooi project,'' verklaarde directeur Paul van de Laar van Museum Rotterdam bij de presentatie."Het zijn belangrijke verhalen. Want als mensen ergens door geraakt worden, dan onthouden ze dingen en zijn ze bereid die kennis door te geven.''
De directeur zelf heeft ook een favoriet verhaal. "Ik vind het stuk over het adresboekje van Anton Mussert (leider van de NSB, red) intrigerend. Mussert had een etui met allemaal visitekaartjes. Dan denk ik: welke mensen zaten er in 1940 in het etui van Mussert en zijn er in de loop der jaren uitgehaald? Het is een soort Facebook avant-la-lettre."

Opa

Voor Marcia Tap komt het boek soms heel dichtbij. Een van de honderd geselecteerde verhalen gaat over haar eigen opa, die in de oorlog als dwangarbeider in de buurt van Berlijn terechtkwam. Hij maakte deel uit van het zogeheten Muhato-cabaret, heet ze vaak in de familie gehoord. Maar wat dat precies was?
Johan van der Hoeven kan het mysterie oplossen. Hij leest in het museum "in een verloren uurtje" een verslag van ene meneer Jansen, die met ene Henk Tap in een Duitse pantservoertuigenfabriek heeft gewerkt.
"Op zaterdagavonden moeten wij ons zelf maar vermaken en er wordt wat muziek gemaakt en toneel gespeeld", schrijft Jansen. "Dat wordt steeds professioneler en uiteindelijk wordt er zelfs een vereniging opgericht: het MuHaTo Cabaret."
Het boek Vergeten Verhalen is vanaf woensdag te koop in het museum en bij verschillende boekhandels in Rotterdam. Auteur Johan van der Hoeven zegt dat hij genoeg verhalen heeft om nog een tweede deel te maken.
.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl