nieuws

CIDI: Kwetsende anti-Ajaxfoto is juridisch moeilijk aan te pakken

Het CIDI gaat zich beraden op een aangifte naar aanleiding van een anti-Ajaxfoto die op sociale media is verschenen. Op de foto wordt een verband gelegd tussen Ajax en de holocaust. Volgens de joodse belangenorganisatie valt het plaatje onder de vrijheid van meningsuiting.
De foto is 'zonder meer smakeloos en kwetsend', heeft het CIDI eerder laten weten. Er zijn twee jongetjes op te zien met een jodenster. Op de foto staat de tekst: 'Toen 020 nog maar 1 ster had'. De jongetjes van 5 en 2 jaar zijn in de Tweede Wereldoorlog vermoord.
Het CIDI denkt dat vervolging lastig wordt, omdat het op het plaatje niet expliciet over joden gaat. Er gaat nog een ander plaatje rond op Twitter, waarin het woord jood wel wordt gebruikt. Die uiting is mogelijk wel strafbaar.
Feyenoord heeft zich in de Telegraaf inmiddels gedistantieerd van de bewerkte beelden op social media. Een woordvoerder noemt de actie in de krant 'misselijkmakend'.
Ook op Twitter hebben de foto's tot een storm van kritiek geleid. Overigens duikt de foto al enkele jaren op op social media rond de klassieker Feyenoord-Ajax. Zondag speelt Feyenoord in eigen huis weer tegen de Amsterdammers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl